Tuesday, February 22, 2011

SSC Eastern Region Recruitment Notification

STAFF SELECTION COMMISSION (SSC)
(Eastern Region - ER)
234/4, A.J.C. Bose Road, Nizam Palace, 1st MSO Building,
8th Floor, Kolkata - 700020

Staff Selection Commission (SSC) Eastern Region (ER), Kolkata, invites application for the following posts in various Ministries/ Offices of the Government of India :

  1. Junior Engineer (Electrical) : 02 posts, Pay Scale : Rs. 9300-34800 grade pay Rs.4200, Age : 18-27 years
  2. Junior Engineer (Mechanical) : 12 posts, Pay Scale : Rs. 9300-34800 grade pay Rs.4200, Age : 18-27 years
  3. Scientific Assistant (Non-Destructive) : 01 post, Pay Scale : Rs. 9300-34800 grade pay Rs.4600, Age : 30 years
  4. Library and Information Assistant (Language - Kashmiri) : 01 post, Pay Scale : Rs. 9300-34800 grade pay Rs.4200, Age : 18-28 years
  5. Library and Information Assistant (Language - French) : 01 post, Pay Scale : Rs. 9300-34800 grade pay Rs.4200, Age : 18-28 years
  6. Library and Information Assistant (Language - German) : 01 post, Pay Scale : Rs. 9300-34800 grade pay Rs.4200, Age : 18-28 years
  7. Senior Zoological Assistant : 03 posts, Pay Scale : Rs. 9300-34800 grade pay Rs.4200, Age : 30 years
  8. Zoological Assistant : 04 posts, Pay Scale : Rs. 9300-34800 grade pay Rs.4200, Age : 25 years
  9. Junior Zoological Assistant - I : 06 posts, Pay Scale : Rs. 5200-20200 grade pay Rs.2800, Age : 25 years

Fee Payable : Rs.50/- (No fee for Women/ SC/ST/PH and Ex-Servicemen) by means of Central Recruitment Fee Stamps (CRFS) only, available at head post office all over the country.

How to Apply : Application in prescribed format should be sent in an envelope superscribed with bold letters as "Application for the posts of .................... " on or before 18/03/2011 (25/03/2011 for candidates from far-flung areas) to Office of the Regional Director, Staff Selection Commission, (Eastern Region), 234/4, A.J.C. Bose Road, Nizam Palace, 1st MSO Building, 8th Floor, Kolkata - 700020.

For further details and application form, please visit http://www.sscer.org/ OR see Employment News dated 19 February 2011.

Sunday, February 20, 2011

SSC Multi Tasking Staff (MTS) Exam Model Paper

Directions (Qs. 1 to 8) : In these questions, select the related letters/ words/ numbers/figures from the given alternatives.

1. Taste : Tongue : : Walk : ?
(a) Pavement
(b) Crutch
(c) Legs
(d) Walking stick
Ans: ( c ) Legs

2. CHIMNEY : SMOKE : : ______ : ______
(a) Gun : Bullet
(b) House : Roof
(c) Clay : Ceramic
(d) Tea : Kettle
Ans: ( a ) Gun : Bullet

3. DCHG : LIKQP : : FEJI : ?
(a) MLSR
(b) NMRQ
(c) ONTS
(d) QPUT
Ans: ( None )

4. CAD : FDG : : XZW : ?
(a) IQJ
(b) CAD
(c) ZBY
(d) UWT
Ans: ( d ) UWT

5. 5 : 124 : : 7 : ?
(a) 342
(b) 343
(c) 248
(d) 125
Ans: ( a ) 342

6. 3265 : 4376 : : 4673 : ?
(a) 2154
(b) 5487
(c) 3562
(d) 5784
Ans: ( d ) 5784

Directions (Qs. 7 to 12) : In these questions, select the response which is different from the other three responses.

7. (a) Telephone
(b) Tape-Recorder
(c) Transistor
(d) Telescope
Ans: ( d ) Telescope

8. (a) Glue
(b) Oil
(c) Paste
(d) Cement
Ans: ( b ) Oil

9. (a) XZUS
(b) OQLJ
(c) HJFE
(d) FHCA
Ans: ( c ) HJFE

10. (a) KNPS
(b) RUWZ
(c) MPRU
(d) PRSU
Ans: ( d ) PRSU

11. (a) 26 ? 62
(b) 36 ? 63
(c) 46 ? 64
(d) 56 ? 18
Ans: ( d ) 56 ? 18

12. (a) 6958
(b) 7948
(c) 6895
(d) 9783
Ans: ( d ) 9783

Directions (Qs. 13) : In this question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

13. m__nm__n__an__a__ma__
(a) amammn
(b) aammnn
(c) ammanm
(d) aamnan
Ans: ( b ) aammnn

Directions (Qs. 14 to 17) : In these questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

14. A, c, f, j, ?, ?
(a) ou
(b) mo
(c) lp
(d) rv
Ans: ( a ) ou

15. QYK, ?, ISG, EPE
(a) NWJ
(b) MVI
(c) NVI
(d) MVJ
Ans: ( b ) MVI

16. 10, 22, 46, 94 ?
(a) 180
(b) 184
(c) 190
(d) 140
Ans: ( c ) 190

17. 110, 132, 156, ?, 210
(a) 162
(b) 172
(c) 182
(d) 192
Ans: ( c ) 182

Directions (Qs. 18 to 22) : In these questions, which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

18. (1) Book (2) Words
(3) Letters (4) Sentences
(5) Chapters (6) Pages
(a) 3 2 6 5 4 1
(b) 3 2 5 4 6 1
(c) 3 2 4 5 6 1
(d) 3 2 4 6 5 1
Ans: ( d ) 3 2 4 6 5 1

19. (1) Probation (2) Interview
(3) Selection (4) Appointment
(5) Advertisement (6) Application
(a) 5 6 4 2 3 1
(b) 5 6 3 2 4 1
(c) 5 6 2 3 4 1
(d) 6 5 4 2 3 1
Ans: ( c ) 5 6 2 3 4 1

20. If E = 5, PEN = 35, then PAGE = ?
(a) 28
(b) 29
(c) 36
(d) 27
Ans: ( b ) 29

21. If he word ?PORTER? can be coded as ?MBNZQN?, then how can ?REPORT? be written?
(a) NQMBNZ
(b) NQBMNZ
(c) NBQMNZ
(d) NQMNBZ
Ans: ( a ) NQMBNZ

22. In a certain code, the words ?COME AT ONCE? were written as XLNVZGLMXV. In the same code which of the following would be ?OK? ?
(a) LM
(b) LP
(c) KM
(d) KL
Ans: ( b ) LP

Directions (Qs. 23) : In this question, you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.

23. If ?+? means ?minus?, ?-? means ?multiplication?, ?¸?
means ?plus? and ?x? means ?division, then15 ? 3 + 10 x 5 ¸ 5 =
(a) 52
(b) 48
(c) 22
(d) 5
Ans: ( b ) 48

Directions (Qs. 25) : From the given alternative words select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

25. Given word : ADMINISTRATION
(a) STATION
(b) TRADITION
(c) MINISTER
(d) RATION
Ans: ( c ) MINISTER

Numerical Aptitude

1. The next number of the sequence 51, 52, 56, 65…… is?
a. 75 b. 78 c. 79 d. 81
Ans. d

2. a’s salary is 25% more than b’s salary. B’s salary is how much less than a’s salary?
a.20 % b. 24% c. 25% d. 30%
Ans. A

3. the single discount, which is equivalent to successive discounts of 25% and 10% is
a. 35 b. 32 c. 33 d. 32.5
Ans. D

4. if 2A=3B=4C Then A:B:C is
a. 2:3:4
b. 4:3:2
c. 6:4:3
d. non of above
Ans. c

5. 114.01 + 222.01 + ? = 400
1. 63.98
2. 43.78
3. 736.02
4. -53.98

6. The difference between the circumference and the radius of a circle is 37 cm (use p = 22 / 7). The diameter of the circle is
1. 7 cm
2. 14 cm
3. 33 cm
4. 37 cm

7. The LCM of two multiples of 12 is 1056. If one of the numbers is 132, the other number should be
1. 12
2. 72
3. 96
4. Data inadequate

8. The average of seven results is 5; the average of first three is 3, and that of the last three is 7. The fourth result is
1. 6
2. 5
3. 4
4. 3

9. A man walking at the speed of 4 kmph crosses a square field diagonally in 3 minutes. The area of the field is
1. 20000 sq m
2. 25000 sq m
3. 18000 sq m
4. 19000 sq m

10. The area of a rectangular field is 144 sq m. If the length is increased by 5 m, its area increases by 40 sq m. The length of the field is
1. 12 m
2. 14.4 m
3. 16 m
4. 18 m

11. A, B and C are partners and make a profit of Rs. 4800 which is distributed among them in the ratio 6:5:4. The difference of the amounts A and C received is
1. Rs. 640
2. Rs. 1290
3. Rs. 1280
4. Rs. 1600

12. A, B, & C enter into a partnership with investments in the ratio 3:4:9. If at the end of the year, B’s share of profit is Rs. 6175, what is the total profit?
1. Rs. 24300
2. Rs. 24600
3. Rs. 24700
4. Rs. 24100

13. X and Y enter into a partnership. X contributes Rs. 8000 and Y contributes Rs. 10000. At the end of six months they introduce Z, who contributes Rs. 6000. After the lapse of three years, they find that the firm has made a profit of Rs. 9660. Find the share of each.(in Rs.)
1. X-3240, Y-4200, Z-2200
2. X-3360, Y-4400, Z-2100
3. X-3360, Y-4200, Z-2100
4. 3260, Y-4000, Z-2200

14. Umedh Singh and Zorawar Singh invested in a business. They earned some profit which they divided in the ratio 2:3. If Umedh Singh invested Rs. 24, the amount invested by Zorawar Singh was
1. Rs. 36
2. Rs. 16
3. Rs. 30
4. Rs. 48

15. Abdul and Aamir invest respectively Rs. 30000 and Rs. 40000 in a business. Abdul receives Rs. 100 per month out of the profit for running the business and the rest of the profit is divided in proportion to the investments. If in a year Abdul totally receives Rs. 3900, what does Aamir receive?
1. Rs. 3500
2. Rs. 3600
3. Rs. 3900
4. Rs. 4200

16. 7 women and 6 men can do what 4 men and 11 women can do in the same time. 19 women can do the same job in how much time?
1. Same
2. Half
3. One-third
4. Two-third

17. If A can walk a certain distance in 40 days when he takes rest 9 hours each day; how much long will he take to walk the same distance twice as fast and rest twice as long each day?
1. 50 days
2. 45 days
3. 38 days
4. 16 days

18. If 20 men or 25 women or 30 boys can do a piece of work in 16 days by working 10 hours a day, then how many men with 10 women and 18 boys can do 3 ¼ times the same work in 26 days by working 8 hours daily?
1. 35 men
2. 30 men
3. 40 men
4. 48 men

19. Some persons can do a job in 12 days. Two times the number of those persons will do half of that job in
1. 6 days
2. 4 days
3. 12 days
4. 3 days

20. 400 men working 9 hrs a day complete ¼ th of the work in 10 days. The number of additional men, working 8 hrs a day, required to done the remaining work in 20 days is
1. 675
2. 275
3. 250
4. 225

21. 25% of 240 will be how much more than 33.33% of 180?
1. 5
2. 10
3. 6
4. Nil

22. 350% of a number is what percent of 250% of that number?
1. 40%
2. 44%
3. 140%
4. 71%

23. If the length of a rectangle is increased by 20% and the width decreased by 20%, the area of the rectangle will
1. Decrease by 4%
2. Increase by 4%
3. Decrease by 1%
4. Not change at all

24. A shopkeeper increases the price of a commodity by 25% and again increases it by 20%. The net percent increase is
1. 45%
2. 40%
3. 50%
4. 47%

25. The cost of a pant is 60% of the cost of a coat and 300% of the cost of a shirt. If all three cost Rs. 2160, the cost of the shirt will be
1. Rs. 290
2. Rs. 280
3. Rs. 360
4. Rs. 240


General Knowledge (G.K)

1. Which of the following countries is a land locked country in south America?
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia
Ans : d

2. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal
Ans : b

3. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune
Ans : c

4. Which of the following planets rotates clock wise?
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury
Ans : c

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km
Ans : b

6. The earliest known Indian script is
a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti
Ans : c

7. How many times the preamble was amended
a. once
b. twice
c. thrice
d. four times
Ans : a

8. The term socialist was added in the Preamble by the…amendment
a. 40th
b. 42nd
c. 44th
d. 49th
Ans : b

9. The state with the lowest population in India is
a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim
Ans : d

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far?
a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross
Ans : d

11. The Finance Commission is appointed for every… year
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Ans : c

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
a. 1st plan
b. 2nd plan
c. 3rd plan
d. 4th plan
Ans : c

13. Who is the founder of the Capital city of Agra?
a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad
Ans: c

14. The first tide generated electricity project was established at
a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam
Ans : a

15. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji
Ans : d

16. The 2004 Olympics were held in :
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki
Ans : c

17. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth
Ans : c

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess
Ans : a

19. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris
Ans : a

20. “The Woman of the Millennium” selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi
Ans : d

21. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years
Ans : a

22. The “Common Wealth Games 2002? will be held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra
Ans : b

23. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947
Ans : b

24. The “Killer Instinct” is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain
Ans : c

25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank
Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting
Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of….republica?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13
Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world’s finest natural harbour?
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour
Ans : a

29. Who invented Radar?
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy
Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in…
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests
Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands
Ans : d

32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana
Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these
Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans
Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in
a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930
Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975
Ans : d

37. Who is the founder of Mahabalipuram ?
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola
Ans : c

38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru
Ans : b

39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932
Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes?
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway
Ans : c

41. OVL implies:
(1) Oil discovery organ of ONGC
(2) A new species of virus
(3) A term used in One Day Cricket
(4) A new banking company
Ans :

42. Which of the following involves chemical change?
(1) Rusting of iron
(2) Burning of wood -
(3) Reduction of wood
(4) All the three
Ans : d

43. Which of the following cave paintings is the oldest?
(1) Bhimbetka
(2) Ellora
(3) Ajanta
(4) Chittnnavasal
Ans : c

44. Leprosy has been eliminated from India, as:
(1) There was no cae of leprosy in 2005
(2) World Health Organization (WHO) has declared so
(3) The current rate of Incidence has been reduced by 1 out of 10,000
(4) All the patients have been identified for treatment
Ans : c

45. The major producer of cardamom in India is
(1) Kerala
(2) Tamil Nadu
(3) Karnataka
(4)Assam
Ans : a

46. Which of the following is a submarine of the Indian Navy?
(1) INS Virat
(2) INS Sindhurakshk
(3) INS Rajali
(4) INS Vikr√£nt
Ans : b

47. Which of the following Indian classical dances derived its name from the name of place of its origin?
(1) Manipuri
(2) Kathkali
(3) Odissi
(4) Kuchipudi
Ans :

48. Who among the following has been created record in aviation history for the longest uninterrupted flight?
(1)JRDTata
(2) Ratan Tata
(3) Vijay pat Singhania
(4) Steve Fosset
Ans : c

49. Which of the following countries is not a member of G — 8?
(1) Russia
(2) Britain
(3) Spain
(4) Canada
Ans : c

50. Who was the first woman Prime Minister in the world?
(1) Indira Gandhi
(2) Srlmao Bhandarnayake
(3) Margaret Thatcher
(4) Benzlr Bhutto

Ans : b

Tuesday, February 15, 2011

SSC Data Entry Operator Exam Solved Paper 2010

1.One of the output devices your computer uses is the
(A) mouse
(B) keyboard
(C) monitor
(D) cord

2.All of these are examples of good posture EXCEPT:
(A) back straight
(B) eyes on monitor
(C) feet on the floor
(D) elbows on the table

3.When you store your work so you can come back to it later, you:
(A) click it
(B) save it
(C) type it
(D) print it

4.An example of an input device is:

(A) a speaker
(B) a mouse
(C) a monitor
(D) a printer

5.The computer screen is also called the:

(A) viewer
(B) TV
(C) monitor
(D) video output device

6. To close a program, you would:
(A) shut down the compute
(B) click the _ in the top right hand corner
(C) click the middle box in the top right hand corner
(D) click the X in the top right hand corner

7. What does it mean to have a clean desktop?
(A) there are no programs open on the desktop
(B) there are no bits of paper on the floor
(C) everything is turned off
(D) you have thoroughly dusted your area

8.The main chip in the computer is the:
(A) ROM
(B) CPU
(C) NET
(D) RAM

9. AM stands for:
(A) Really Accessible Memory
(B) Real Access Memory
(C) Random Available Mode
(D) Random Access Memory

10. The instructions that tell the computer what to do and how to do it.

(A) hardware
(B) software
(C) processor
(D) data flow

11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is :
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India including the Chief Justice is :
(A) 15
(B) 17
(C) 20
(D) 26

13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) V. V. Giri
(D) Dr. Rajendra Prasad

14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is :
(A) 525 and 250
(B) 552 and 250
(C) 535 and 275
(D) 500 and 250

15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would notify to :

(A) The President of India
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha

16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40
(B) 60
(C) 50
(D) 70

17. India is the third developing country to host the 2010 commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea
(B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China
(D) Malaysia & Jamaica

18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the :
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Finance Minister
(D) Lok Sabha

19. Article 370 of the Indian constitution deals with :

(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State

20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister
(B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff
(D) The President of India

21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari

22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal

23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14

24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time
(B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents
(D) Formation of day and night

25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from th e Poles
(D) None of the above

26. The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid

27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic

28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto

29. The biggest Planet is :
(A) Venus
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Jupiter

30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian

31. The largest river of Asia is :
(A) Yangtze
(B) Yenisei
(C) Indus
(D) Mekong

32. Which country is called the `Sugar Bowl’ of the world?
(A) Cuba
(B) India
(C) Nepal
(D) Norway

33. Which of the following countries has the largest area in the world?
(A) USA
(B) Russia
(C) Canada
(D) China

34. The world’s highest waterf all, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela
(B) USA
(C) Guyana
(D) Australia

35. The universe is composed of :
(A) Earth
(B) Earth and the Sun
(C) Mat
(D) None

36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas
(B) Steppes
(C) Savanna
(D) Evergreen grasslands

37. Rial is the currency of :
(A) Romania
(B) Iran
(C) Japan
(D) Libya

38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) China Sea

39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi Missouri
(D) Ganga

40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) Orinoco

41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians
(B) Sumerians
(C) Chinese
(D) Mesopotamians

42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well plan ned cities
(B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture
(D) All the above

43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Trimurti

44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini
(B) Manu
(C) Kautilya
(D) Dhruv

45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira
(B) Buddha
(C) Akbar
(D) Ashoka

47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Kumargupta

48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy
(B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man
(D) Prayers to God

49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Jahangir

50. The first Ba ttle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar
(B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi
(D) Babar and Ranasanga

ANSWERS:

1. (C) 2. (D) 3. (B) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (B) 11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20. (D) 21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29. (D) 30. (C) 31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (B) 38. (B) 39. (A) 40. (A) 41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (A) 49. (B) 50. (C)

Monday, February 7, 2011

SSC Recruitment of Constables (GD) in the Indo Tibetan Border Police (ITBP)



STAFF SELECTION COMMISSION
(SSC)

Recruitment of Constables (GD) in the Indo Tibetan Border Police (ITBP), 2011

Staff Selection Commission (SSC) invites application for the following posts of Constables (GD) in :

  • Constable (General Duty - GD) : 2583 posts in various states, Pay Scale : Rs. 5200-20200 grade pay Rs.2000, Age : 18-23 years as on 01/08/2011, Qualification : 10th pass or Matriculation or High School

Fee Payable : Rs.50/- (No fee for Women/ SC/ST/PH and Ex-Servicemen) by means of Central Recruitment Fee Stamps (CRFS) or SBI Challan or online payment through account with the State Bank of India.

How to Apply : A candidate must submit his/her application only to the concerned Regional/ Sub Regional Office of the Commission under whose jurisdiction the Centre selected by him / her falls . The addresses are given in the detailed advertisement. The last date of reciept of application is 04/03/2011 (11/03/2011 for the candidates of far-flung areas)

For further details and application form, please view http://ssc.nic.in/whats%20new%20html/latest_news/ITBPNOTICEFINAL.pdf and application form is available at http://ssc.nic.in/whats%20new%20html/latest_news/ITBPApplicationForm.pdf

Friday, February 4, 2011

SSC CONSTABLES (GD) VACANCY IN BSF, CISF, CRPF AND SSB



STAFF SELECTION COMMISSION
(SSC)

Recruitment of Constables (GD) in the Border Security Force (BSF), Central Reserve Police Force (CRPF), Central Industrial Security Force (CISF) and Sashastra Seema Bal (SSB), 2011

Staff Selection Commission (SSC) invites application for the following 49080 posts of Constables (GD) in BSF, CISF, CRPF and SSB :

  • Constable (General Duty - GD) - Male : 42537 posts in various states (BSF-13477, CISF-12120, CRPF-9508, SSB-7432), Pay Scale : Rs. 5200-20200 grade pay Rs. 2000, Age : 18-23 years as on 01/08/2011, Qualification : 10th pass or Matriculation or High School
  • Constable (General Duty - GD) - Female : 1257 posts in various states (BSF-240, CISF-880, CRPF-137), Pay Scale : Rs. 5200-20200 grade pay Rs. 2000, Age : 18-23 years as on 01/08/2011, Qualification : 10th pass or Matriculation or High School
  • Constable (General Duty - GD) - Male/ Female in Border Districts : 5286 posts in various states (BSF Male -3369, BSF Female - 60, SSB- 1857), Pay Scale : Rs. 5200-20200 grade pay Rs. 2000, Age : 18-23 years as on 01/08/2011, Qualification : 10th pass or Matriculation or High School

Fee Payable : Rs. 50/- (No fee for Women/ SC/ST/PH and Ex-Servicemen) by means of Central Recruitment Fee Stamps (CRFS) or SBI Challan or online payment through account with the State Bank of India.

How to Apply : A candidate must submit his/her application only to the concerned Regional/ Sub Regional Office of the Commission under whose jurisdiction the Centre selected by him / her falls . The addresses are given in the detailed advertisement. The last date of reciept of application is 04/03/2011 (11/03/2011 for the candidates of far-flung areas)

For further details and application form, please view http://ssc.nic.in/whats%20new%20html/latest_news/ConstableFinalNotice.pdf and application form is available at http://ssc.nic.in/whats%20new%20html/latest_news/Constables(GD)ApplicationForm.pdf

SSC Rifleman (GD) vacancy in Assam Rifles

STAFF SELECTION COMMISSION
(North Eastern Region - NER)

Recruitment of Rifleman (General Duty - GD) in Assam Rifles, 2011
Staff Selection Commission (SSC) invites application for the following posts in Assam Rifle :

  • Rifleman (General Duty - GD) - Male : 880 posts, Pay Scale : Rs. 5200-20200 grade pay Rs. 2000, Age : 18-23 years as on 01/08/2011, Qualification : 10th pass or Matriculation or High School

Fee Payable : Rs. 50/- (No fee for Women/ SC/ST/PH and Ex-Servicemen) by means of Central Recruitment Fee Stamps (CRFS) or SBI Challan or online payment through account with the State Bank of India.

How to Apply : All the candidates must submit the application to the Regional Director (NER), Staff Selection Commission, Rukmini Nagar, PO: Assam Sachivalaya, Guwahati, Assam -781006 irrespective of the Centre for Written Examination chosen by them. The last date of reciept of application is 04/03/2011 (11/03/2011 for the candidates of far-flung areas)

For further details and application form, please view http://ssc.nic.in/whats%20new%20html/latest_news/AssamRifleNotice.pdf and application form is available at http://ssc.nic.in/whats%20new%20html/latest_news/ASSAM_RIFLES_FORM.pdf