Showing posts with label Multi Tasking Staff Exam. Show all posts
Showing posts with label Multi Tasking Staff Exam. Show all posts

Friday, November 15, 2013

SSC MMulti Tasking Staff 2014 Notification

SSC Multi Tasking Staff Notification & Application Form 2014: Staff Selection Commission (SSC) is going to invite online application for the recruitment of Multi Tasking Staff (MTS).interested and eligible candidates may apply online before 6th December 2013.every year more then lacks of candidates appeared in SSC examination now candidates apply for this post.candidates can apply for this post through official website from 9th November 2013 to 6th December 2013. 
Name of Examination: Multi Tasking Staff
Age Limit: Candidates age should be between 18 to 25 years as on date 01-01-2014
Educational Qualification: Candidates should have done 10th class from any recognized board
Application Fee: Unreserved candidates need to pay Rs. 10/- and reserved candidates not need to any fee
Pay Scale: Rs.5200-20,200 + GP Rs. 1800/-
SSC MTS Notification Date: 9th November 2013
Last Date for submission of online application: 6th December 2013
SSC MTS 2014 Examination Date: 16th February and 23rd February 2014
SSC MTS 2013 Admit Card: 1st week of February
How to Apply Online: Candidates go to official website that is ssc.nic.in and clickon SSC MTS Apply Online 2014 and fill their application fee and uploaded their signature and photograph now payment their application fee after the payment candidates take a print out of it for further uses in future.
Official website: http://www.ssc.nic.in/
Apply Online: http://ssc-cr.org/

Friday, September 20, 2013

SSC Multi Tasking Staff Exam Solved Paper 2013

Multi Tasking Staff Exam 2013
General Knowledge 

1. Constitution of India came into force in– 
(A) 1956 (B) 1950 
(C) 1949 (D) 1951 
Ans : (B)

2. Cold War refers to– 
(A) ideological rivalry between Capitalist and Communist world (B) tension between Superpowers 
(C) tension between East and West (D) All of the above 
Ans : (D)

3. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India– 
(A) Maize, Black-gram, Jowar, Coffee and Tea 
(B) Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize 
(C) Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize 
(D) Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane 
Ans : (B)

4. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics? 
(A) 1995 (B) 2000 
(C) 1990 (D) 1998 
Ans : (D)

5. The worldwide Great Depression took place in– 
(A) 1929 (B) 1928 
(C) 1930 (D) 1936 
Ans : (C)

6. India is the largest producer and consumer of– 
(A) Tea (B) Coffee 
(C) Sugar (D) Paddy 
Ans : (A)

7. A camera in the hands of a professional photographer is a ……….good.
(A) Intermediary (B) Consumer 
(C) Capital (D) Free 
Ans : (C)

8. Which among the following movements was not led by Mahatma Gandhi ? 
(A) Swadeshi Movement (B) Non-Cooperation Movement 
(C) Civil Disobedience Movement (D) Quit India Movement 
Ans : (A)

9. Name the Commander of the Arab army who conquered Sindh– 
(A) Qutbuddin Aibak (B) Allauddin Khilji 
(C) Muhammad bin Qasim (D) Al Hazzaz 
Ans : (C)

10. Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the time of liberation of China ? 
(A) Deng Xiaoping (B) Mao Zedong 
(C) Liu Shaoqi (D) Zhou En-lai 
Ans : (B)

11. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru ? 
(A) Bipin Chandra Pal (B) Bal Gangadhar Tilak 
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Lala Lajpat Rai 
Ans : (C)

12. Which one of the following is not an All India Service ? 
(A) Indian Forest Service (B) Indian Administrative Service 
(C) Indian Police Service (D) Indian Foreign Service 
Ans : (D)

13. In which session of the Indian National Congress was the “Poorna Swaraj” resolution adopted ? 
(A) Belgaum Session in 1924 (B) Lahore Session in 1929 
(C) Karachi Session in 1931 (D) Lucknow Session in 1916 
Ans : (B)

14. The school of arts developed during the Kushan Period with the mixture of Indian and Greek style is known as–
(A) Persian art (B) Gandhara art 
(C) Mughal art (D) Kushan art 
Ans : (B)

15. Where was Christopher Columbus from ? 
(A) Genoa (B) Spain 
(C) Portugal (D) Venice 
Ans : (A)

16. Which of the following micro-organisms is used in milk curdling ? 
(A) Leuconostoc (B) Bacillus 
(C) Lactobacillus (D) Acetobacter 
Ans : (C)

17. Which of the following is present in Chlorophyll molecule ? 
(A) Mg (B) Fe 
(C) K (D) Mn 
Ans : (A)

18. The busiest rail section in respect to goods transportation is– 
(A) Kolkata – Chennai section (B) Delhi– Mumbai section 
(C) Mumbai – Chennai section (D) Delhi – Kolkata section 
Ans : (D)

19. The Tropic of Cancer does not pass through– 
(A) Nepal (B) Bangladesh 
(C) China (D) Myanmar 
Ans : (A)

20. The country in East Asia which is most conspicuous for its decreasing population growth since 1981 is– 
(A) Thailand (B) China 
(C) Japan (D) South Korea 
Ans : (B)

21. The Sethusamudram Ship Canal Project (SSCP) is supposed to reduce the distance between Chennai and Tuticorin by………. nautical miles.
(A) 434 (B) 243 
(C) 305 (D) 361 
Ans : (A)

22. Cities with population from one to five million are called– 
(A) Million City (B) Metropolitan 
(C) Cosmopolitan (D) Conurbation 
Ans : (B)

23. Master copy of genetic information is– 
(A) r-RNA (B) m-RNA 
(C) DNA (D) Nucleus
Ans : (C)

24. Contraceptive pills in the market contain– 
(A) Herbicides (B) Antibiotics 
(C) Steroid-hormones (D) Inorganic compounds 
Ans : (C)

25. Nematocysts are present in– 
(A) Ascaris (B) Centipede 
(C) Sea anemone (D) Starfish 
Ans : (C)

26. Which one out of the following helps in burning ? 
(A) Carbon monoxide (B) Nitrogen 
(C) Carbon dioxide (D) Oxygen 
Ans : (D)

27. In organic compounds, nitrogen is estimated by– 
(A) Vietor-Meyer’s method (B) Liebig’s method 
(C) Dumas’ method (D) Carius method 
Ans : (C)

28. When a body falls from an aeroplane, there is increase in its– 
(A) Mass (B) Acceleration 
(C) Potential energy (D) Kinetic energy 
Ans : (D)

29. What does ‘Ozone Layer’ absorb? 
(A) Ultraviolet rays (B) X-rays 
(C) y-rays (D) Infrared rays 
Ans : (A)

30. In a water lifting electric pump, we convert– 
(A) Kinetic energy into Electrical energy (B) Kinetic energy into Potential energy 
(C) Electrical energy into Kinetic energy (D) Electrical energy into Potential energy 
Ans : (C)

31. The type of mirror used in automobiles to see the traffic on the rear side is– 
(A) Plano-Convex (B) Plane 
(C) Convex (D) Concave 
Ans : (C)

32. In MS- Excel, ……….. provide a visual representation of the values in a worksheet.
(A) Formulae (B) Templates 
(C) Views (D) Charts 
Ans : (D)

33. Speed of processor chip is measured in– 
(A) MHz (B) Bits/second 
(C) Bytes/second (D) Mbps 
Ans : (A)

34. Which command is not used to switch off the computer ? 
(A) Log off (B) Shut Down 
(C) Hibernate (D) Turn off 
Ans : (A)

35. ‘Kyoto Protocol’, an agreement signed by various countries, is associated with– 
(A) Building common food stock to save human beings from any natural disaster
(B) International Trade 
(C) Deep Sea Oil and Mineral Exploration 
(D) Clean Environment and Climate Change 
Ans : (D)

36. Why was Justice Dalveer Bhandari in the news recently– 
(A) He became Secretary-General of SAARC 
(B) He became a member of U.N. Human Rights Council 
(C) He was elected to the International Court of Justice 
(D) He became Director-General of World Trade Organisation 
Ans : (C)

37. The hottest part of the gas flame is known as– 
(A) non-luminous zone (B) luminous zone 
(C) dark zone (D) blue zone 
Ans : (A)

38. Which of the following radiations has the least wavelength ? 
(A) α-rays (B) γ-rays 
(C) β-rays (D) X-rays 
Ans : (B)

39. The earth is a– 
(A) non-absorber of heat (B) good absorber and good radiator of heat 
(C) bad absorber and bad radiator of heat (D) good reflector of heat 
Ans : (C)

40. BCG vaccination is given at the age of– 
(A) 10 years (B) Newborn 
(C) Within 15 days (D) 2-3 years 
Ans : (B)

41. The International Year of Biodiversity was– 
(A) 1999(B) 2006 
(C) 2010 (D) 1996 
Ans : (C)

42. Which of the following atmospheric gases constitute greenhouse gases? 
1. Carbon dioxide 2. Nitrogen 
3. Nitrous oxide 4. Water vapour 
Select the correct answer using the codes given below– 
(A) 1 and 4 (B) 1 and 3 
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 3 and 4 
Ans : (D)

43. Which sportsperson announced recently that he would not contest charges of doping against US Anti-Doping Agency ? 
(A) Bradley Wiggins (B) Carl Lewis 
(C) Lance Armstrong (D) George Hincapie 
Ans : (C)

44. Who is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (2011) ? 
(A) Saina Nehwal (B) Sachin Tendulkar 
(C) M. S. Dhoni (D) Gagan Narang 
Ans : (D)

45. ‘White Revolution’ is related to– 
(A) Milk production (B) Flood control 
(C) Fish production (D) Wheat production 
Ans : (A)

46. Who proposed the adage “Survival of the fittest”? 
(A) William (B) Huxley 
(C) Lamarck (D) Darwin 
Ans : (D)

47. Who is the author of the book ‘Beyond the Lines : An Autobiography’ ? 
(A) General J. J. Singh (B) Kuldip Nayar 
(C) Ray Bradbury (D) Khushwant Singh
Ans : (B)

48. Which of the following Indian States has the largest concentration of Scheduled Tribes population ? 
(A) Assam (B) Bihar 
(C) Odisha (D) Madhya Pradesh 
Ans : (D)

49. Sanjukta Panigrahi was famous for the dance–
(A) Kathak (B) Manipuri 
(C) Odissi (D) Bharatnatyam 
Ans : (C)

50. Which Indian batsman announced his retirement from International Cricket on August 18, 2012 ? 
(A) Saurav Ganguly (B) Sachin Tendulkar 
(C) V.V.S. Laxman (D) Virat Kohli

Ans : (C)

Sunday, November 11, 2012

SSC Multi Tasking (Non-Technical) Staff Recruitment



Staff Selection Commission (SSC), Regional Offices of the Commission have advertised recruitment to Group ‘C’ posts of Multi Tasking Staff for which Matriculation or equivalent is the minimum qualification in various Central Government Ministries / Departments / Offices, in different States / Union Territories:

Multi Tasking (Non-Technical) Staff  in various States and UTs, Pay Scale : Rs. 5200-20200 grade pay Rs.1800, Age : 18-25 years as on 01/01/2013, Qualification : Matriculation or equivalent.

Fee Payable : Rs.100/- (No fee for Women/ SC/ST/PH and Ex-Servicemen) by means of Central Recruitment Fee Stamps (CRFS) only, available at head post office all over the country.

 Date of Examinations : 10/03/2013 & 17/03/2013

How to Apply : .  Application in the prescribed format should be sent on or before07/12/2012 (14/12/2012 for candidates from far-flung areas) to various regional offices of the SSC where candidate wants to apply.  Candidates may apply online at SSC website only up to 05/12/2012 for part-I registration and 07/12/2012 for Part-II registration. 

For further details and application form, please viewhttp://www.sscner.org.in/MTS%20ADV.htm

Sunday, February 20, 2011

SSC Multi Tasking Staff (MTS) Exam Model Paper

Directions (Qs. 1 to 8) : In these questions, select the related letters/ words/ numbers/figures from the given alternatives.

1. Taste : Tongue : : Walk : ?
(a) Pavement
(b) Crutch
(c) Legs
(d) Walking stick
Ans: ( c ) Legs

2. CHIMNEY : SMOKE : : ______ : ______
(a) Gun : Bullet
(b) House : Roof
(c) Clay : Ceramic
(d) Tea : Kettle
Ans: ( a ) Gun : Bullet

3. DCHG : LIKQP : : FEJI : ?
(a) MLSR
(b) NMRQ
(c) ONTS
(d) QPUT
Ans: ( None )

4. CAD : FDG : : XZW : ?
(a) IQJ
(b) CAD
(c) ZBY
(d) UWT
Ans: ( d ) UWT

5. 5 : 124 : : 7 : ?
(a) 342
(b) 343
(c) 248
(d) 125
Ans: ( a ) 342

6. 3265 : 4376 : : 4673 : ?
(a) 2154
(b) 5487
(c) 3562
(d) 5784
Ans: ( d ) 5784

Directions (Qs. 7 to 12) : In these questions, select the response which is different from the other three responses.

7. (a) Telephone
(b) Tape-Recorder
(c) Transistor
(d) Telescope
Ans: ( d ) Telescope

8. (a) Glue
(b) Oil
(c) Paste
(d) Cement
Ans: ( b ) Oil

9. (a) XZUS
(b) OQLJ
(c) HJFE
(d) FHCA
Ans: ( c ) HJFE

10. (a) KNPS
(b) RUWZ
(c) MPRU
(d) PRSU
Ans: ( d ) PRSU

11. (a) 26 ? 62
(b) 36 ? 63
(c) 46 ? 64
(d) 56 ? 18
Ans: ( d ) 56 ? 18

12. (a) 6958
(b) 7948
(c) 6895
(d) 9783
Ans: ( d ) 9783

Directions (Qs. 13) : In this question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

13. m__nm__n__an__a__ma__
(a) amammn
(b) aammnn
(c) ammanm
(d) aamnan
Ans: ( b ) aammnn

Directions (Qs. 14 to 17) : In these questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

14. A, c, f, j, ?, ?
(a) ou
(b) mo
(c) lp
(d) rv
Ans: ( a ) ou

15. QYK, ?, ISG, EPE
(a) NWJ
(b) MVI
(c) NVI
(d) MVJ
Ans: ( b ) MVI

16. 10, 22, 46, 94 ?
(a) 180
(b) 184
(c) 190
(d) 140
Ans: ( c ) 190

17. 110, 132, 156, ?, 210
(a) 162
(b) 172
(c) 182
(d) 192
Ans: ( c ) 182

Directions (Qs. 18 to 22) : In these questions, which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

18. (1) Book (2) Words
(3) Letters (4) Sentences
(5) Chapters (6) Pages
(a) 3 2 6 5 4 1
(b) 3 2 5 4 6 1
(c) 3 2 4 5 6 1
(d) 3 2 4 6 5 1
Ans: ( d ) 3 2 4 6 5 1

19. (1) Probation (2) Interview
(3) Selection (4) Appointment
(5) Advertisement (6) Application
(a) 5 6 4 2 3 1
(b) 5 6 3 2 4 1
(c) 5 6 2 3 4 1
(d) 6 5 4 2 3 1
Ans: ( c ) 5 6 2 3 4 1

20. If E = 5, PEN = 35, then PAGE = ?
(a) 28
(b) 29
(c) 36
(d) 27
Ans: ( b ) 29

21. If he word ?PORTER? can be coded as ?MBNZQN?, then how can ?REPORT? be written?
(a) NQMBNZ
(b) NQBMNZ
(c) NBQMNZ
(d) NQMNBZ
Ans: ( a ) NQMBNZ

22. In a certain code, the words ?COME AT ONCE? were written as XLNVZGLMXV. In the same code which of the following would be ?OK? ?
(a) LM
(b) LP
(c) KM
(d) KL
Ans: ( b ) LP

Directions (Qs. 23) : In this question, you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.

23. If ?+? means ?minus?, ?-? means ?multiplication?, ?¸?
means ?plus? and ?x? means ?division, then15 ? 3 + 10 x 5 ¸ 5 =
(a) 52
(b) 48
(c) 22
(d) 5
Ans: ( b ) 48

Directions (Qs. 25) : From the given alternative words select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

25. Given word : ADMINISTRATION
(a) STATION
(b) TRADITION
(c) MINISTER
(d) RATION
Ans: ( c ) MINISTER

Numerical Aptitude

1. The next number of the sequence 51, 52, 56, 65…… is?
a. 75 b. 78 c. 79 d. 81
Ans. d

2. a’s salary is 25% more than b’s salary. B’s salary is how much less than a’s salary?
a.20 % b. 24% c. 25% d. 30%
Ans. A

3. the single discount, which is equivalent to successive discounts of 25% and 10% is
a. 35 b. 32 c. 33 d. 32.5
Ans. D

4. if 2A=3B=4C Then A:B:C is
a. 2:3:4
b. 4:3:2
c. 6:4:3
d. non of above
Ans. c

5. 114.01 + 222.01 + ? = 400
1. 63.98
2. 43.78
3. 736.02
4. -53.98

6. The difference between the circumference and the radius of a circle is 37 cm (use p = 22 / 7). The diameter of the circle is
1. 7 cm
2. 14 cm
3. 33 cm
4. 37 cm

7. The LCM of two multiples of 12 is 1056. If one of the numbers is 132, the other number should be
1. 12
2. 72
3. 96
4. Data inadequate

8. The average of seven results is 5; the average of first three is 3, and that of the last three is 7. The fourth result is
1. 6
2. 5
3. 4
4. 3

9. A man walking at the speed of 4 kmph crosses a square field diagonally in 3 minutes. The area of the field is
1. 20000 sq m
2. 25000 sq m
3. 18000 sq m
4. 19000 sq m

10. The area of a rectangular field is 144 sq m. If the length is increased by 5 m, its area increases by 40 sq m. The length of the field is
1. 12 m
2. 14.4 m
3. 16 m
4. 18 m

11. A, B and C are partners and make a profit of Rs. 4800 which is distributed among them in the ratio 6:5:4. The difference of the amounts A and C received is
1. Rs. 640
2. Rs. 1290
3. Rs. 1280
4. Rs. 1600

12. A, B, & C enter into a partnership with investments in the ratio 3:4:9. If at the end of the year, B’s share of profit is Rs. 6175, what is the total profit?
1. Rs. 24300
2. Rs. 24600
3. Rs. 24700
4. Rs. 24100

13. X and Y enter into a partnership. X contributes Rs. 8000 and Y contributes Rs. 10000. At the end of six months they introduce Z, who contributes Rs. 6000. After the lapse of three years, they find that the firm has made a profit of Rs. 9660. Find the share of each.(in Rs.)
1. X-3240, Y-4200, Z-2200
2. X-3360, Y-4400, Z-2100
3. X-3360, Y-4200, Z-2100
4. 3260, Y-4000, Z-2200

14. Umedh Singh and Zorawar Singh invested in a business. They earned some profit which they divided in the ratio 2:3. If Umedh Singh invested Rs. 24, the amount invested by Zorawar Singh was
1. Rs. 36
2. Rs. 16
3. Rs. 30
4. Rs. 48

15. Abdul and Aamir invest respectively Rs. 30000 and Rs. 40000 in a business. Abdul receives Rs. 100 per month out of the profit for running the business and the rest of the profit is divided in proportion to the investments. If in a year Abdul totally receives Rs. 3900, what does Aamir receive?
1. Rs. 3500
2. Rs. 3600
3. Rs. 3900
4. Rs. 4200

16. 7 women and 6 men can do what 4 men and 11 women can do in the same time. 19 women can do the same job in how much time?
1. Same
2. Half
3. One-third
4. Two-third

17. If A can walk a certain distance in 40 days when he takes rest 9 hours each day; how much long will he take to walk the same distance twice as fast and rest twice as long each day?
1. 50 days
2. 45 days
3. 38 days
4. 16 days

18. If 20 men or 25 women or 30 boys can do a piece of work in 16 days by working 10 hours a day, then how many men with 10 women and 18 boys can do 3 ¼ times the same work in 26 days by working 8 hours daily?
1. 35 men
2. 30 men
3. 40 men
4. 48 men

19. Some persons can do a job in 12 days. Two times the number of those persons will do half of that job in
1. 6 days
2. 4 days
3. 12 days
4. 3 days

20. 400 men working 9 hrs a day complete ¼ th of the work in 10 days. The number of additional men, working 8 hrs a day, required to done the remaining work in 20 days is
1. 675
2. 275
3. 250
4. 225

21. 25% of 240 will be how much more than 33.33% of 180?
1. 5
2. 10
3. 6
4. Nil

22. 350% of a number is what percent of 250% of that number?
1. 40%
2. 44%
3. 140%
4. 71%

23. If the length of a rectangle is increased by 20% and the width decreased by 20%, the area of the rectangle will
1. Decrease by 4%
2. Increase by 4%
3. Decrease by 1%
4. Not change at all

24. A shopkeeper increases the price of a commodity by 25% and again increases it by 20%. The net percent increase is
1. 45%
2. 40%
3. 50%
4. 47%

25. The cost of a pant is 60% of the cost of a coat and 300% of the cost of a shirt. If all three cost Rs. 2160, the cost of the shirt will be
1. Rs. 290
2. Rs. 280
3. Rs. 360
4. Rs. 240


General Knowledge (G.K)

1. Which of the following countries is a land locked country in south America?
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia
Ans : d

2. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal
Ans : b

3. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune
Ans : c

4. Which of the following planets rotates clock wise?
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury
Ans : c

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km
Ans : b

6. The earliest known Indian script is
a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti
Ans : c

7. How many times the preamble was amended
a. once
b. twice
c. thrice
d. four times
Ans : a

8. The term socialist was added in the Preamble by the…amendment
a. 40th
b. 42nd
c. 44th
d. 49th
Ans : b

9. The state with the lowest population in India is
a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim
Ans : d

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far?
a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross
Ans : d

11. The Finance Commission is appointed for every… year
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Ans : c

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
a. 1st plan
b. 2nd plan
c. 3rd plan
d. 4th plan
Ans : c

13. Who is the founder of the Capital city of Agra?
a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad
Ans: c

14. The first tide generated electricity project was established at
a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam
Ans : a

15. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji
Ans : d

16. The 2004 Olympics were held in :
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki
Ans : c

17. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth
Ans : c

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess
Ans : a

19. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris
Ans : a

20. “The Woman of the Millennium” selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi
Ans : d

21. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years
Ans : a

22. The “Common Wealth Games 2002? will be held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra
Ans : b

23. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947
Ans : b

24. The “Killer Instinct” is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain
Ans : c

25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank
Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting
Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of….republica?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13
Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world’s finest natural harbour?
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour
Ans : a

29. Who invented Radar?
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy
Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in…
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests
Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands
Ans : d

32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana
Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these
Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans
Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in
a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930
Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975
Ans : d

37. Who is the founder of Mahabalipuram ?
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola
Ans : c

38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru
Ans : b

39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932
Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes?
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway
Ans : c

41. OVL implies:
(1) Oil discovery organ of ONGC
(2) A new species of virus
(3) A term used in One Day Cricket
(4) A new banking company
Ans :

42. Which of the following involves chemical change?
(1) Rusting of iron
(2) Burning of wood -
(3) Reduction of wood
(4) All the three
Ans : d

43. Which of the following cave paintings is the oldest?
(1) Bhimbetka
(2) Ellora
(3) Ajanta
(4) Chittnnavasal
Ans : c

44. Leprosy has been eliminated from India, as:
(1) There was no cae of leprosy in 2005
(2) World Health Organization (WHO) has declared so
(3) The current rate of Incidence has been reduced by 1 out of 10,000
(4) All the patients have been identified for treatment
Ans : c

45. The major producer of cardamom in India is
(1) Kerala
(2) Tamil Nadu
(3) Karnataka
(4)Assam
Ans : a

46. Which of the following is a submarine of the Indian Navy?
(1) INS Virat
(2) INS Sindhurakshk
(3) INS Rajali
(4) INS Vikrãnt
Ans : b

47. Which of the following Indian classical dances derived its name from the name of place of its origin?
(1) Manipuri
(2) Kathkali
(3) Odissi
(4) Kuchipudi
Ans :

48. Who among the following has been created record in aviation history for the longest uninterrupted flight?
(1)JRDTata
(2) Ratan Tata
(3) Vijay pat Singhania
(4) Steve Fosset
Ans : c

49. Which of the following countries is not a member of G — 8?
(1) Russia
(2) Britain
(3) Spain
(4) Canada
Ans : c

50. Who was the first woman Prime Minister in the world?
(1) Indira Gandhi
(2) Srlmao Bhandarnayake
(3) Margaret Thatcher
(4) Benzlr Bhutto

Ans : b