Tuesday, February 15, 2011

SSC Data Entry Operator Exam Solved Paper 2010

1.One of the output devices your computer uses is the
(A) mouse
(B) keyboard
(C) monitor
(D) cord

2.All of these are examples of good posture EXCEPT:
(A) back straight
(B) eyes on monitor
(C) feet on the floor
(D) elbows on the table

3.When you store your work so you can come back to it later, you:
(A) click it
(B) save it
(C) type it
(D) print it

4.An example of an input device is:

(A) a speaker
(B) a mouse
(C) a monitor
(D) a printer

5.The computer screen is also called the:

(A) viewer
(B) TV
(C) monitor
(D) video output device

6. To close a program, you would:
(A) shut down the compute
(B) click the _ in the top right hand corner
(C) click the middle box in the top right hand corner
(D) click the X in the top right hand corner

7. What does it mean to have a clean desktop?
(A) there are no programs open on the desktop
(B) there are no bits of paper on the floor
(C) everything is turned off
(D) you have thoroughly dusted your area

8.The main chip in the computer is the:
(A) ROM
(B) CPU
(C) NET
(D) RAM

9. AM stands for:
(A) Really Accessible Memory
(B) Real Access Memory
(C) Random Available Mode
(D) Random Access Memory

10. The instructions that tell the computer what to do and how to do it.

(A) hardware
(B) software
(C) processor
(D) data flow

11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is :
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India including the Chief Justice is :
(A) 15
(B) 17
(C) 20
(D) 26

13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) V. V. Giri
(D) Dr. Rajendra Prasad

14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is :
(A) 525 and 250
(B) 552 and 250
(C) 535 and 275
(D) 500 and 250

15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would notify to :

(A) The President of India
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha

16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40
(B) 60
(C) 50
(D) 70

17. India is the third developing country to host the 2010 commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea
(B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China
(D) Malaysia & Jamaica

18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the :
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Finance Minister
(D) Lok Sabha

19. Article 370 of the Indian constitution deals with :

(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State

20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister
(B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff
(D) The President of India

21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari

22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal

23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14

24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time
(B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents
(D) Formation of day and night

25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from th e Poles
(D) None of the above

26. The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid

27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic

28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto

29. The biggest Planet is :
(A) Venus
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Jupiter

30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian

31. The largest river of Asia is :
(A) Yangtze
(B) Yenisei
(C) Indus
(D) Mekong

32. Which country is called the `Sugar Bowl’ of the world?
(A) Cuba
(B) India
(C) Nepal
(D) Norway

33. Which of the following countries has the largest area in the world?
(A) USA
(B) Russia
(C) Canada
(D) China

34. The world’s highest waterf all, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela
(B) USA
(C) Guyana
(D) Australia

35. The universe is composed of :
(A) Earth
(B) Earth and the Sun
(C) Mat
(D) None

36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas
(B) Steppes
(C) Savanna
(D) Evergreen grasslands

37. Rial is the currency of :
(A) Romania
(B) Iran
(C) Japan
(D) Libya

38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) China Sea

39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi Missouri
(D) Ganga

40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) Orinoco

41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians
(B) Sumerians
(C) Chinese
(D) Mesopotamians

42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well plan ned cities
(B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture
(D) All the above

43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Trimurti

44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini
(B) Manu
(C) Kautilya
(D) Dhruv

45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira
(B) Buddha
(C) Akbar
(D) Ashoka

47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Kumargupta

48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy
(B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man
(D) Prayers to God

49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Jahangir

50. The first Ba ttle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar
(B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi
(D) Babar and Ranasanga

ANSWERS:

1. (C) 2. (D) 3. (B) 4. (B) 5. (C) 6. (D) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (B) 11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B) 20. (D) 21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29. (D) 30. (C) 31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (B) 38. (B) 39. (A) 40. (A) 41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (A) 49. (B) 50. (C)

3 comments:

  1. Very resourceful blog post. Hats off to the blog owner taking the pain publishing this long post. Readers like us and many would definitely appreciate.

    ReplyDelete
  2. Hi all, if you are prepairing for any government job and have problem in english, just try Vocabulary Plus new effective software for learning word and vocabulary, because all english depend on the words. It is also useful for hindi learner because it provide a english to hindi dictionary. It also featured with MCQ and SPELLING TEST and track user progress. So try it for more benefit.

    http://neerjagulari.wordpress.com/product

    ReplyDelete


  3. interesting blog. It would be great if you can provide more details about it. Thanks you










    Data Entry Company India

    ReplyDelete