Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts
Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts

Wednesday, August 9, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR SSC EXAMS

1. Who among the following is the Minister of Human Resource Development in the present Union Cabinet?
1) Prakash Javadekar
2) Smriti Irani
3) Manohar Parrikar
4) Venkaiah Naidu

2. Who among the following defeated Muhammad Ghori near Mount Abu?
1) Bhimdev Solanki-II
2) Vijaya Dev
3) Bhimdev Solanki-I
4) Bhimdev Solanki-III

3. The ambassador of Emperor James-I, who reached in the court of Jahangir in 1615 was....
1) Sir James Hay
2) Sir Thomas Roe
3) Sir Thomas Howard
4) Sir John Digby

     style="display:block; text-align:center;"
     data-ad-format="fluid"
     data-ad-layout="in-article"
     data-ad-client="ca-pub-1480327112316182"
     data-ad-slot="7682734238">


4. Which of the following commission was formed in 1983 to recommend the relationship and balance of power between Central and State government?
1) Kalelkar Commission
2) Sarkaria Commission
3) Narendran Commission
4) Mandal Commission

5. Which of the following is the busiest navigable river of the river?
1) Volga
2) Seine
3) Rhine
4) Danube

6. The Indian economy can be most appropriately described as a:
1) Capitalist economy
2) Socialist economy
3) Traditional economy
4) Mixed economy

7. Dinosaurs were:
1) Mammals that became extinct
2) Large herbivorous creatures which gave rise to hippopotamus species
3) Egg-laying mammals
4) Reptiles that became extinct

8. Who was the founder of Nanda dynasty?
1) Mahapadmananda
2) Shishunaga
3) Dhanananda
4) Nandivardhan

9. The chemical used to remove rust stains from cloth?
1) Kerosene oil
2) Quick lime
3) Petrol
4) Oxalic acid

10. First Prime Minister of India born after Independence?
1) Manmohan Singh
2) Chandra Shekhar
3) Rajiv Gandhi
4) Narendra Damodar Das Modi

11. Which of the following acid is used in battery?
1) Hydrochloric acid
2) Hydrofluoric acid
3) Sulphuric acid
4) Sulphurous acid

12. Sexually transmitted disease caused by treponema pallidum is
1) Syphilis
2) Genital Herpes
3) Gonorrhoea
4) AIDS

13. The India's longest river bridge - the Dhola- Sadiya - is constructed over which of the following
rivers?
1) Ganga
2) Barak
3) Brahmaputra
4) Manas

14. On which date, the World Milk Day is observed?
1) 1stJune
2) 4th July
3) 25th October
4) 26th November

15. Who among the following edited and published the newspaper Indian Mirror in 1861?
1) Amitava Ghosh
2) Ravindranath Tagore
3) Sumit Ganguly
4) Devendranath Tagore and Manmohan Ghosh

16. Rohan Bopanna is associated with which of the following games?
1) Badminton
2) Snooker
3) Table tennis
4) Tennis

17. Which of the following is correct about cold blooded animals?
1) Their blood remains cold all the time
2) Their body temperature changes in accordance with the atmosphere
3) Their body temperature remains constant all the time
4) They kill all the animals

18. Which country has recently declared a 3- month state of emergency in the aftermath of coup attempt?
1) Tunisia
2) Turkey
3) Libya
4) Iraq

19. The state financial corporation has given assistance mainly to develop:
1) Medium and small-scale industries
2) Cottage industry
3) Agricultural farms
4) Large industries

20. The hair of shaving brush cling together when removed from water is due to:
1) Surface tension
2) Viscosity
3) Elasticity
4) Friction

21. Which of the following is not considered as a government debt?
1) Provident fund
2) Life insurance policies
3) National saving certificate
4) Long-term government bonds

22. Cell placed in hypotonic solution is:
1) Turgid
2) Flaccid
3) Shrink
4) None of the above

23. Michelle Kakade, who has become the first person to compete the "Indian golden Quadri lateral on foot" belongs to which city of India?
1) Pune
2) Kochi
3) Delhi
4) Bengaluru

24. Radar is an object detection system, that uses radio waves to:
1) Locate geostationary satellites
2) Determine the range, altitude, direction or speed of object
3) Locate submerged submarines
4) All of these

25. "Oil of Mirbane" is also known as-
1) Nitrobenzene
2) Aniline
3) Phenol
4) Toluene

ANSWERS:

1-1, 2-1, 3-2, 4-2, 5-3, 6-4, 7-4, 8-1, 9-4, 10-4,
11-3, 12-1, 13-3, 14-1, 15-4, 16-4, 17-2, 18-2, 19-1, 20-1,
21-3, 22-1, 23-1, 24-2, 25-1

Saturday, July 15, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs FOR ALL COMPETITIVE EXAMS

1. The World Population Day is observed every year on which of the following days?
1) July 10
2) July 11
3) July 12
4) July 13
5) July 14

2. Which of the following cities was declared India's first World Heritage City by UNESCO on July 8, 2017?
1) Delhi
2) Ahmedabad
3) Mumbai
4) Jaipur
5) Hyderabad


3. Which country's Prime Minister presented Narendra Modi a football representing 'Sustainable Development Goals' at the G20 Summit held in Hamburg in July 2017?
1) Canada
2) Australia
3) Norway
4) Italy
5) Spain

4. Who was India's Sherpa at the 12th G20 Summit? (A Sherpa is a personal representative of the leader of a member country at an international Summit such as G20)
1) Ajit Doval
2) S. Jaishankar
3) Suresh Prabhu
4) Arvind Panagariya
5) Rajiv Jain

5. Aleksandar Vucic was sworn in as the President of which of the following European countries on May 31, 2017?
1) Serbia
2) Croatia
3) Montenegro
4) Kosovo
5) Macedonia

6. The Financial Stability Board (FSB) is an international body that monitors and makes recommendations about the global financial system. It is based in:
1) Bonn, Germany
2) Lisbon, Portugal
3) Basel, Switzerland
4) Nice, France
5) Milan, Italy

7. Who is the present Chairman of the Financial Stability Board?
1) Mark Carney
2) Mervyn King
3) Mario Draghi
4) David Dodge
5) Hans Tietmeyer

8. The Deutsche Bundesbank is the central bank of which of the following countries?
1) Spain
2) UK
3) Australia
4) Germany
5) Italy

9. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 9.28 km Chenani -Nashri tunnel, India's longest
road tunnel on April 2, 2017. It is in:
1) Assam
2) Manipur
3) Jammu & Kashmir
4) Himachal Pradesh
5) Arunachal Pradesh

10. Who is the present Prime Minister of Norway?
1) Erna Solberg
2) Siv Jensen
3) Sylvi Listhaug
4) Vidar Helgesen
5) Jan Tore Sanner

11. Where was the 41st session of the World Heritage Committee held in July 2017?
1) Krakow, Poland
2) Istanbul, Turkey
3) Colombo, Sri Lanka
4) Cairo, Egypt
5) Cannes, France

12. The UN cultural agency UNESCO has added Asmara to its list of World Heritage sites. Asmara is the capital of which of the following African countries?
1) Ethiopia
2) Eritrea
3) Sudan
4) South Sudan
5) Djibouti

13. India and which of the following countries have signed two long term support agreements for the Sukhoi Su-30 MKI combat aircraft fleet recently?
1) Israel
2) Japan
3) Russia
4) France
5) USA

14. What is India's rank among the surveyed 127 countries on a Global Energy Architecture Performance Index?
1) 90
2) 95
3) 93
4) 87
5) 89

15. Which country topped the 2017 Global Energy Architecture Performance Index?
1) Switzerland
2) Norway
3) Sweden
4) Denmark
5) France

16. Ellis Island Medal of Honor is the highest civilian award for immigrants in which of the following countries?
1) Australia
2) Canada
3) UK
4) USA
5) Mexico

17. Which Bollywood actress won the best actress award at the International Film Festival and
Awards of Australia (IFFAA) in March 2017?
1) Aishwarya Rai
2) Vidya Balan
3) Priyanka Chopra
4) Deepika Padukone
5) None of these

18. Which organization has launched 'Peace in the Home' program to tackle domestic violence recently?
1) UNO
2) ASEAN
3) UNESCO
4) Commonwealth
5) None of these

19. Indira Banerjee is the Chief Justice of which of the following High Courts?
1) Delhi High Court
2) Calcutta High Court
3) Madras High Court
4) Bombay High Court
5) Patna High Court

20. Harjit Sajjan visited India in April 2017. He is the Defense Minister of:
1) UK
2) Canada
3) New Zealand
4) Australia
5) Kenya

21. Which of the following countries is not a part of the Horn of Africa region?
1) Somalia
2) Djibouti
3) Eritrea
4) Ethiopia
5) Mozambique

22. "Foal Eagle" is the name of joint military exercise between the troops of USA and:
1) China
2) South Korea
3) Japan
4) Saudi Arabia
5) Israel

23. The International Fund for Agricultural Development (IFAD) has its headquarters in:
1) Vienna
2) Canberra
3) Rome
4) Kingston
5) Manila

24. Which of the following has constituted Venture Capital Investment Committee (VCIC)?
1) RBI
2) NABARD
3) LIC
4) SIDBI
5) SEBI

25. Which of the following ships served the Russian Navy as 'Admiral Gorshkov'?
1) INS Viraat
2) INS Vikramaditya
3) INS Chakra
4) INS Tihayu
5) None of these

26. Which of the following countries is not a member of the Economic Cooperation Organization (ECO)?
1) Iran
2) Turkey
3) India
4) Azerbaijan
5) Afghanistan

27. Where was the 13th Summit of the Economic Cooperation Organization held recently?
1) Almaty
2) Islamabad
3) Kabul
4) Ashgabat
5) Dushanbe

28. Who is the author of the book "Defeat is an Orphan-How Pakistan Lost the Great South Asian War"?
1) Husain Haqqani
2) Nitin Gokhale
3) General V.P. Malik
4) Myra MacDonald
5) None of these

29. Which of the following is the capital city of Morocco?
1) Male
2) Lima
3) Rabat
4) Tunis
5) Port Louis

30. Which of the following is the currency of Ukraine?
1) Manat
2) Som
3) Hryvnia
4) Somoni
5) Tenga

31. The Small Finance Banks should open what percent of their branches in rural unbanked areas?
1) 25%
2) 28%
3) 30%
4) 33%
5) 35%

32. Rabobank is headquartered in Utrecht, a city in:
1) Switzerland
2) Netherlands
3) Italy
4) Germany
5) Norway

33. Who among the following won the Goldman Environmental Prize for 2017?
1) Sanjay Gubbi
2) Kailash Satyarthi
3) Prafulla Samantara
4) Vandana Shiva
5) Sunita Narain

34. Who won the Singapore Open Super Series badminton men's singles title in April 2017?
1) B. Sai Praneeth
2) Kidambi Srikanth
3) H.S. Prannoy
4) Parupalli Kashyap
5) Sameer Verma

35. Who won the women's singles title at the 2017 Singapore Open Super Series badminton tournament?
1) P.V. Sindhu
2) Tai Tzu Ying
3) Carolina Marin
4) Misaki Matsutomo
5) Saina Nehwal

36. Which former cricketer is the author of the book "Numbers Do Lie"?
1) Chetan Sharma
2) VVS Laxman
3) Aakash Chopra
4) Madan Lal
5) J. Srinath

37. Who won the men's singles badminton title at the India Open Super Series tournament in April
2017?
1) Viktor Axelsen
2) Chou Tien Chen
3) Kidambi Srikanth
4) Lin Dan
5) Lee Chong Wei

38. Vidya Pillai of India is associated with which of the following sports?
1) Squash
2) Archery
3) Boxing
4) Snooker
5) Shooting

39. Who won the Miami Open men's singles tennis title in April 2017?
1) Rafael Nadal
2) Novak Djokovic
3) Roger Federer
4) Andy Murray
5) Marin Cilic

40. Who won the 2017 Miami Open women's singles tennis title?
1) Johanna Konta
2) Carolina Wozniacki
3) Victoria Azarenka
4) Madison Keys
5) Elina Svitolina

ANSWERS: 
1) 2 2) 2 3) 3 4) 4 5) 1 6) 3 7) 1 8) 4 9) 3 10) 1
11) 1 12) 2 13) 3 14) 4 15) 1 16) 4 17) 1 18) 4 19) 3 20) 2
21) 5 22) 2 23) 3 24) 4 25) 2 26) 3 27) 2 28) 4 29) 3 30) 3
31) 1 32) 2 33) 3 34) 1 35) 2 36) 3 37) 1 38) 4 39) 3 40) 1

Sunday, July 9, 2017

GENERAL AWARENESS PRACTICE QUESTIONS FOR SSC EXAMS

1. Who was appointed as Secretary, Department of Economic Affairs, Finance Ministry in June 2017?
1) Subhash Garg
2) Aruna Sundarajan
3) Ajay Prakash Sawhney
4) Yudhvir Singh Malik
5) Jagdish Prasad Meena

2. Who will head a nine-member panel formed by the Human Resources Development Ministry to
prepare a New Education Policy (NEP)?
1) Manjul Bhargava
2) K. Kasturirangan
3) M.K. Shridhar
4) T.V. Kattimani
5) Ram Shankar Kureel

3. Which former Reserve Bank of India Governor's autobiography is titled "Advice &Dissent-My Life in Public Service"?
1) Raghuram Rajan
2) C. Rangarajan
3) Y.V. Reddy
4) D. Subbarao
5) Bimal Jalan

4. What is India's rank in the 2016 Human Development Index (HDI) among the 188 countries?
1) 121
2) 122
3) 128
4) 131
5) 133

5. Donald Tusk was re-elected as the President of European Council in March 2017. He is the
former Prime Minister of which of the following countries?
1) Luxemburg
2) Ukraine
3) Georgia
4) France
5) Poland

6. Janos Ader was re-elected as President of which of the following European countries for another five years in March 2017?
1) Romania
2) Czech Republic
3) Hungary
4) Slovakia
5) Bulgaria

7. Which of the following banks has appointed Mark Tucker as its Chairman in March 2017?
1) HSBC
2) ICBC
3) BNP Paribas
4) JP Morgan Chase
5) Barclays

8. Who has succeeded K.V. Thomas as the Chairman of the Public Accounts Committee (PAC) of Parliament?
1) P. Chidambaram
2) Veerappa Moily
3) Kamal Nath
4) Mallikarjun Kharge
5) Gulam Nabi Azad

9. Which Union Minister has been appointed Vice President of the 2017 U-17 FIFA World Cup
organizing committee?
1) Smriti Irani
2) Piyush Goyal
3) Babul Supriyo
4) Rajyavardhan Singh Rathore
5) Harsimrat Kaur Badal

10. Mohsin Raza is the lone Muslim Minister in which of the following states?
1) Punjab
2) Gujarat
3) Karnataka
4) Uttar Pradesh
5) Jharkhand

11. What is India's rank out of 186 economies in the 2017 Economic Freedom Index?
1) 143
2) 125
3) 112
4) 141
5) 107

12. The commission charged to a merchant by a bank for providing debit and credit card services is called:
1) DRT
2) MDR
3) CDR
4) ADR
5) BBPS

13. Which country was the partner country for the 31st edition of the Surajkund International Crafts
Mela held in Haryana in February 2017?
1) Zimbabwe
2) Tanzania
3) Egypt
4) Tunisia
5) South Africa

14. Prime Minister Narendra Modi unveiled the 112-foot tall Shiva statue in which of the following
places on the occasion of Maha Shivratri on February 24, 2017?
1) Udipi
2) Kochi
3) Ujjain
4) Coimbatore
5) Bhubaneswar

15. Who among the following is the founder of Isha Foundation?
1) Sri Sri Ravishankar
2) Sadhguru Jaggi Vasudev
3) Baba Ramdev
4) Swami Niranjanananda Saraswati
5) None of these

16. India will jointly develop a medium-range surface-to-air missile (MR-SAM) with which of the following countries?
1) China
2) Iran
3) Russia
4) Israel
5) Japan

17. Which country topped the 5th annual International Intellectual Property Index of US Chamber
of Commerce (USCC) released in February 2017?
1) USA
2) UK
3) Germany
4) Japan
5) Sweden

18. Who is the present President of Rwanda?
1) Rebecca Kadaga
2) Bernard Makuza
3) Paul Kagame
4) Edward Ssekandi
5) None of these

19. Vice President Hamid Ansari paid floral tributes to Mahatma Gandhi's statue at the source of
the river Nile in February 2017 in Jinja, a town in?
1) Kenya
2) Uganda
3) Zimbabwe
4) Somalia
5) South Africa

20. Which country hosted a conclave on February 15, 2017 to discuss ways to work for the stability,
security and development of Afghanistan?
1) Russia
2) India
3) Pakistan
4) China
5) Iran

21. The Bhagoria tribal festival was held in March 2017 in which of the following States?
1) Madhya Pradesh
2) Assam
3) Jharkhand
4) Odisha
5) Himachal Pradesh

22. Who among the following is a Deputy Governor of RBI at present?
1) R. Gandhi
2) B.P. Kanungo
3) Sunil Mehta
4) TCA Ranganathan
5) S. Harishankar

23. Sir Derek Walcott of Saint Lucia passed away on March 17, 2017. He received the 1992 Nobel Prize in?
1) Physics
2) Chemistry
3) Literature
4) Medicine
5) Peace

24. Which bank launched "Mera iMobile", a unique mobile banking
app for rural customers in March 2017?
1) Axis Bank
2) HDFC Bank
3) Bank of India
4) ICICI Bank
5) State Bank of India

25. Which is the world's healthiest country as per the Bloomberg Global Health Index released in March 2017?
1) Italy
2) Iceland
3) Switzerland
4) Singapore
5) Australia

26. Which of the following was named the world's best airport by air travelers for the fifth consecutive year at the 2017 Skytrax World Airport Awards in March 2017?
1) Singapore Changi Airport
2) Tokyo International Airport
3) Incheon International Airport
4) Hong Kong International Airport
5) London Heathrow Airport

27. The Union Government will set up Banana Research Centre in Vaishali in the State of:
1) Jharkhand
2) Bihar
3) West Bengal
4) Kerala
5) Goa

28. Which city has topped consulting firm Mercer's list of cities offering the highest quality of
life for the eighth year in a row?
1) Vienna, Austria
2) Zurich, Switzerland
3) Auckland, New Zealand
4) Munich, Germany
5) Vancouver, Canada

29. India's oldest aircraft carrier was decommissioned on March 6,
2017. What is its name?
1) INS Vikranth
2) INS Sindhuratna
3) INS Viraat
4) INS Sindhurakshak
5) None of these

30. Which of the following public sector banks launched 'Work from Home' facility for its employees in March 2017?
1) Indian Overseas Bank
2) Punjab National Bank
3) State Bank of India
4) Union Bank of India
5) United Bank of India

31. Who won the men's singles title at the All England Open badminton championship in March 2107?
1) Lee Chong Wei
2) Shi Yuqi
3) Liu Yuchen
4) Li Junhui
5) None of these

32. Who won the 2017 All England Open Badminton women's singles title?
1) Carolina Marin
2) P.V. Sindhu
3) Tai Tzu Ying
4) Ratchanok Intanon
5) None of these

33. Which team won the Vijay Hazare cricket trophy in March 2017?
1) Tamil Nadu
2) Bengal
3) Mumbai
4) Kerala
5) Gujarat

34. Who is the official ambassador of ICC Women's cricket world cup 2017?
1) Diana Edulji
2) Mithali Raj
3) Sachin Tendulkar
4) Sourav Ganguly
5) Jhulan Goswami

35. Which woman badminton player has been appointed a member of the governing body of Sports Authority of India (SAI)?
1) P.V. Sindhu
2) Saina Nehwal
3) Jwala Gutta
4) Ashwini Ponnappa
5) None of these

36. Africa Cup of Nations is a biennial international men's football championship of Africa.
Which country will host the 2019 Africa Cup of Nations?
1) Cameroon
2) Algeria
3) Guinea
4) Zambia
5) Ivory Coast

37. Who has replaced Ravi Shastri as the representative from the media on the ICC's Cricket Committee?
1) Sunil Gavaskar
2) Shaun Pollock
3) Harsha Bhogle
4) Sourav Ganguly
5) Graeme Smith

38. Who became the new women's world chess champion in March 2017?
1) Tan Zhongyi
2) Anna Muzychuk
3) Ju Wenjun
4) Hou Yifan
5) Mariya Muzychuk

39. Ha Na Jang of South Korea is a renowned player in which of the following sports?
1) Badminton
2) Table Tennis
3) Golf
4) Chess
5) Athletics

40. Who won the ATP Indian Wells Masters tennis title in March 2017?
1) Roger Federer
2) Stanislas Wawrinka
3) Novak Djokovic
4) Fernando Verdasco
5) None of these

ANSWERS: 
1) 1 2) 2 3) 3 4) 4 5) 5 6) 3 7) 1 8) 4 9) 3 10) 4
11) 1 12) 2 13) 3 14) 4 15) 2 16) 4 17) 1 18) 3 19) 2 20) 1
21) 1 22) 2 23) 3 24) 4 25) 1 26) 1 27) 2 28) 1 29) 3 30) 3
31) 1 32) 3 33) 1 34) 3 35) 3 36) 1 37) 2 38) 1 39) 3 40) 1

Wednesday, March 8, 2017

SSC Multi Tasking (Non-Technical) Staff 2015 Solved Paper

1. Handicrafts, textiles, pearls and electronic items Which of these is an item of import in India?
- Pearl
2. If mother and fulfillment of an object both increase, then what will be the balance price?
- he will remain
3. What is the introduction?
- depends on ecology
4. According to Gandhi, in which context is woman superior to a man?
- Moral force
5. What is considered as the 'production instrument of production'?
- capital
6. What was the Raj Committee related to?
- from agriculture
7. What were the primary agricultural credit societies (P.A.CS)?
- To provide short term loans to rural borrowers
8. What is the largest dome of India?
- round dome
9. So far the oldest inscriptions that have been considered as myths, are related to?
- From the period of Maurya
10. What was the last reason for the failure of the rebellion (1857)?
- lack of solidarity
11. What is the general habitation of mountains?
- Rounded (scattered)
12. Which organization is related to Annie Besant?
- from the Theosophical Society
13. What can be the maximum number of seats in the Rajya Sabha?
- 250
14. Under which article of Indian Constitution, the guarantee of right to freedom of speech and expression has been guaranteed?
- Article 19
15. Harshavardhana was defeated by whom?
- Pulcchein I
16. What year was terminated by the English East India Company?
- 1858
17. Mariana Trench is the deepest trench located in which ocean?
- Pacific
18. What is an antidepressant-aromatic hormone?
- vasopressin
19. C.S.F. in humans What is the quantity?
- 150 ml
20. In which forests do trees become leafless for short-term or long-term weather?
- In deciduous forests
21. In what plant does stem storage and chronicity work?
- turmeric
22. When did the World Health Organization (WHO) announce the eradication of smallpox?
- May, 1980
23. What is the most common feature found on the top of the glacial valley?
- Circle
24. Who is called 'Black Gold'?
- Coal
25. In which Indian state does the sun rays first in the morning?
- Arunachal Pradesh
26. Which instrument converts electrical energy into mechanical energy?
- electric motor
27. A stone tied with a lanyard is rapidly rotated into a circle. When rotating, the latch suddenly breaks, so?
- the stone touches the touch-linear:?
28. Which Indian Institute first developed Super Computer?
- C-DAC
29. What is a website?
- A place where you can get related web pages
30. Which computer is used by people traveling from place to place?
- Laptops
31. What can be done in a state of permanent chumb?
- steel
32. What is the gravitational acceleration of any body thrown up?
-9.8 ms-2
33. What is the root cause of any body?
- on its mass
34. Which government of India has decided to celebrate the 'Good Governance Day' on the birthday of the former Prime Minister of India?
- Atal Bihari Vajpayee
35. In which scripture were the Ashoka inscriptions engraved?
- Brahmi
36. What is required in the air to make iron metal rust?
- Oxygen and moisture
37. Sacred lollock is a pendulum whose period of time is?
- 2 seconds
38. What is a serial driver related to?
- From magnetic field
39. Which High Court considered gay sex in India valid for 2009?
- Delhi
40. Which compound treats like acid?
- H2CO3
41. A blue litmus sheet was first drunk in the dilute acidic solution and later in the diluted alkaline solution. What will be the color of the litmus sheet?
- First red and blue later
42. Which of the vitamins is a nuclear-atom?
- Vitamin B12
43. Which project was stopped as a result of environmental movements?
- Cylinder Valley hydroelectric project
44. In which year did Project Tiger be launched?
- 1973-74
45. In which year was the Environment Protection Act passed in India?
- 1986
46. ​​What is in the three-fourth part of the Earth's surface?
- water
47. According to Census 2011, which is the most populous state in the country, where about 200 million (200 million) people live?
 - Uttar Pradesh
48. 'National Energy Conservation Day' is celebrated every year?
- December 14
49. 'Go Bee Desert' is the largest desert region in Asia. It covers the southern Mongolia territories and which northern territories?
- China
50. Where is the headquarters of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) located?
- Vienna, Austria

Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017)

1. Which is not the objective of scrapping the Rs. 500 and Rs. 1000 notes? 
(a) To abolish black money 

(b) To eliminate corruption 
(c) To accelerate the economic growth 

(d) None of the above 
(Ans : c)

2. Which sector has more growth rate to accelerate the industrial growth of India in 2015-16? 
(a) Mining and Quarrying 

(b) Manufacturing 
(c) Electricity 
(d) Construction 
(Ans : c)

3. Which State has least population in India as per 2011 census? 
(a) Arunachal Pradesh 

(b) Sikkim 
(c) Goa 
(d) Mizoram 
(Ans : b)

4. Which of the following is not included in the term 'State' as defined in the Article-12 of the Constitution? 
1. Parliament 
2. State Legislature 
3. Union Judiciary 
4. State Judiciary (High Court) 
6. Union Executive 6. State Executive 
7. All local authorities of India 
8. All local authorities under the control of government of India 
(a) 1, 2 

(b) 3, 4 
(c) 5, 6 
(d) 7, 8 
(Ans : b)

5. In which of the following years the Non-cooperation movement was suspended by Mahatma Gandhi? 
(a) 1921 

(b) 1922 
(c) 1923 
(d) 1924 
(Ans : b)

6. How many parts are there in the Constitution? 
(a) 22 

(b) 23 
(c) 24 
(d) 25 
(Ans : d)

7. An important cash crop of Punjab is– 
(a) Cotton 

(b) Jute 
(c) Manila Hemp 
(d) Bajra 
(Ans : a)

8. What type of air pressure is found at the centre of cyclone? 
(a) Low 

(b) High 
(c) Medium 
(d) All of these 
(Ans : a)

9. Which of the following Governor-Generals Promulgated the policy of 'Subsidiary Alliance'? 
(a) Warren Hastings 

(b) Lord Cornwallis 
(c) Lord Wellesley 
(d) Lord Dalhousie 
(Ans : c)

10. The second battle of Panipat in AD 1556, was fought between whom of the following? 
(a) Akbar and Rana Pratap 

(b) Akbar and Hemu 
(c) Akbar and Hana Sanga 
(d) Akbar and Durgavati 
(Ans : b)

11. Who can remove the members of State Public Service Commission? 
(a) President 

(b) Governor 
(c) Supreme Court 
(d) State Legislature 
(Ans : a)

12. The filament of a bulb is made of– 
(a) copper 

(b) tungsten 
(c) aluminium 
(d) lead 
(Ans : b)

13. The human eye forms the image of an object at its– 
(a) cornea

(b) iris 
(c) pupil 
(d) retina 
(Ans : d)

14. What is correct about Appropriation Bill? 
1. It is introduced by Finance Minister. 
2. It is introduced in Lok Sabha. 
3. It can be amended by Lok Sabha. 
4. It is presigned by President. 
5. It gives the legal power to the government for expenditure. 
6. Cut motion can be introduced by the opposition. 
Code : 
(a) 1, 4, 6 

(b) 2, 4, 5 
(c) 2, 3, 5 
(d) 1, 2, 5 
(Ans : d)

15. Who of the following was the first Home Minister of Independent India? 
(a) Sardar Patel 

(b) Govind Ballabh Pant 
(c) Jagjivan Ram 
(d) Maulana Azad 
(Ans : a)

16. Which Five Year Plan will be end in 2016-17 in India? 
(a) 13th Five Year Plan 

(b) 11th Five Year Plan 
(c) 12th Five Year Plan 
(d) None of the above 
(Ans : d)

17. Which of the following includes the term 'Office of the Profit' in the context of membership of Parliament? 
(a) Whether government has power of appointment. 

(b) Whether government has the right to remove the holder of office. 
(c) Whether government pays the remuneration to the holder of office. 

(d) All of the above (Ans : b)

18. A citizen, who was declared disqualified to contest election by the supreme Court of India, even then she was appointed Chief Minister by the Governor and State. 
(a) Mayawati/Romesh Bhandari/Uttar Pradesh 

(b) Mamta Banerjee/NN Vora/West Bengal 
(c) Jayalalitha/Fatima Ali/Tarnil Nadu 

(d) Sheela Dixit/Najeeb Jung/Delhi 
(Ans : c)

19. Mauryan emperor Bindusara was the follower of which of the following religion? 
(a) Vedic religion 

(b) Buddhism 
(c) Jainism 
(d) Ajivika religion 
(Ans : d)

20. Which is not included in allied sectors of agriculture in India? 
(a) Crops 

(b) Livestock products 
(c) Forestry 
(d) Fisheries 
(Ans : a)

21. In which natural region, maximum diurnal range of temperature occurs? 
(a) Equatorial region 

(b) Western European region 
(c) Mediterranean region 
(d) Hot desert region 
(Ans : d)

22. The gas used in fire extinguisher is– 
(a) nitrogen

(b) sulphur dioxide 
(c) carbon dioxide 
(d) hydrogen 
(Ans : c)

23. Which type of wind belongs to loo? 
(a) Permanent wind 

(b) Periodic wind 
(c) Local wind 
(d) None of these 
(Ans : c)

24. Diphtheria is caused by following organism– 
(a) Fungus 

(b) Virus 
(c) Bacteria 
(d) Worm 
(Ans : c)

25. On which latitude is the sun vertically located on June 21? 
(a) Equator 

(b) Tropic of Cancer 
(c) Tropic of Capricorn 
(d) North Pole 
(Ans : b)

26. Gujarat is one of the chief producer of which of the following crop? 
(a) Wheat 

(b) Sugarcane 
(c) Bajra 
(d) Coconut 
(Ans : c)

27. A remote of a television is related to– 
(a) X-rays 

(b) Ultraviolet rays 
(c) Infrared signals 
(d) None of these 
(Ans : c)

28. What is correct about Finance Bill? 
1. It is presigned by the President. 
2. It can be' introduced in Rajya Sabha. 
3. It can be introduced in Lok Sabha only. 
4. Rajya Sabha can refuse to assent the Bill. 
5. In the position of deadlock President can summon for joint session of Parliament, 
28. President can't refuse to sign on the Bill. 
(a) 1, 2, 4, 5 

(b) 2, 3, 5, 6 
(c) 1, 3, 4, 5 
(d) 2, 4, 5, 6 
(Ans : d)

29. The weight of a body is measured maximum in– 
(a) air 

(b) water 
(c) hydrogen 
(d) nitrogen 
(Ans : a)

30. Which is the most appropriate criteria to measure the economic development of a nation? 
(a) Increase in Gross Domestic Product 

(b) Increase in Net National Income 
(c) Increase in Per Capita Income 

(d) Improvement in Human Development Index
(Ans : d)

31. Lime water contain– 
(a) calcium hydroxide 

(b) sodium hydroxide 
(c) calcium chloride 
(d) None of these 
(Ans : a)

32. In which of the following sessions in 1929, the Indian National Congress passes the resolution of 'Poorna Swaraj'? 
(a) Amritsar Session 

(b) Karachi Session 
(c) Lahore Session 
(d) Nagpur Session 
(Ans : c)

33. In which side of the continent, the Hot deserts are located? 
(a) Eastern 

(b) Western 
(c) Anywhere 
(d) Middle 
(Ans : b)

34. What is the loan limit of Kishor Bucket under Pradhan Mantri MUDRA Yojana? 
(a) Rs. 50000 

(b) Rs. 50000 to 5 lakh 
(c) Rs. 5 lakh to 10 lakh 
(d) None of the above 
(Ans : b)

35. Which of the following Vedas contains the famous Gayatri Mantra? 
(a) Rigveda 

(b) Samaveda 
(c) Yajurveda 
(d) Atharvaveda 
(Ans : a)

36. Elected President of America, Donald Trump was candidate of which party? 
(a) Democratic party 

(b) Republican party 
(c) Green party 
(d) Constitution party 
(Ans : b)

37. Which University of this State is associated with Management Technology? 
(a) Maharishi University 

(b) OP Jindal University 
(c) Ayush University 
(d) Guru Ghasidas University 
(Ans : a)

38. Which is the 5th country inducted in BRICS Nations? 
(a) Brazil 

(b) Russia 
(c) India 
(d) South Africa 
(Ans : d)

39. Who is the present Chief Justice of India? 
(a) YV Chandrachud 

(b) HL Dattu 
(c) TS Thakur 
(d) Jagdish Singh Khehar 
(Ans : d)

40. Areawise, what is the rank of Chhattisgarh State, in the country? 
(a) 6th 

(b) 9th 
(c) 10th 
(d) 11th 
(Ans : c)

41. World's longest tunnel Gotthard base is located in– 
(a) France 

(b) Italy 
(c) Switzerland 
(d) Germany 
(Ans : c)

42. Which of the following player hit three centuries in a calendar year? 
(a) Virat Kohli 

(b) Ricky Ponting 
(c) Brendon McCullam 
(d) All of the above 
(Ans : a)

43. Marwa thermal power plant is located in which district of this State? 
(a) Janjgir Champa 

(b) Raigarh 
(c) Bilaspur 
(d) Korba 
(Ans : a)

44. Which religion is associated with Losar festival?
(a) Jain 

(b) Buddha 
(c) Sikh 
(d) Hindu 
(Ans : b)

45. 'Ghumura' dance is a folk dance of which State? 
(a) Jharkhand 

(b) Arunachal Pradesh 
(c) Maharashtra 
(d) Odisha 
(Ans : d)

46. Sports to which Harjit Singh is associated with and he got fame from– 
(a) Athletics - Olympics 
(b) Swimming - Olympics 
(c) Hockey - Junior World Cup 
(d) Hockey - Asia Cup 

(Ans : c)

47. The country with which Seventh joint military exercise Ekuverin was done by India. 
(a) Sri Lanka 

(b) Bangladesh 
(c) Maldives 
(d) China 
(Ans : c)

48. How many countries have participated in 2016 Kabaddi World Cup? 
(a) 06 

(b) 10 
(c) 12 
(d) 08 
(Ans : c)

49. Match the following list–  
List I (Archaeological Excavation Sites) A. Pachrahi 

B. Sirpur 
C. Maheshpur 
D. Madkudeep
 
List II (District) 
1. Sarguja 

2. Kabeerdham 
3. Baloda Bazar 
4. Mahasamund
 
Code : 
A B C D 
(a) 2 4 3 1 
(b) 2 4 1 3 
(c) 2 1 4 3 
(d) 2 3 1 4 (Ans : b)

50. In this State under the Saur Sujala Scheme, farmers will be given which of the following in subsidised rate? 
(a) Solar cooker 

(b) Pump for irrigation 
(c) Gas cylinder 
(d) All of these 
(Ans : b)

51. The fort situated in which place of this State is known as 'Gaj Kila'? 
(a) Jashpur

(b) Sarguja 
(c) Bastar 
(d) Ratanpur 
(Ans : d)

52. At which of the following places in this State, the largest deposit of iron are exists? 
(a) Ravghat 

(b) Chhote Dongar 
(c) Bailadila 
(d) Rajhara 
(Ans : a)

53. Which of the following rail lines does not exist in this State? 
(a) Mumbai-Howrah 

(b) Raipur-Vishakhapatnam 
(c) Bilaspur-Katni 
(d) Raigarh-Puri 
(Ans : )

54. Which is called as 'jogi Bithai' in Bastar Dassahara? 
(a) Establishment of idol 

(b) Establishment of flag in chariot 
(c) Appointment of Pujari 

(d) Establishment of Kalash in the temple 
(Ans : b)

55. Which of the following was the first Maratha ruler in this State after the end of Kalchuri rule? 
(a) Bhaskar Pant 

(b) Raghuji Bhosla 
(c) Bimbaji Bhosla 
(d) Keshav Dinkar 
(Ans : c)

56. The main occupation of which tribe of this State is 'Bamboo craft'? 
(a) Halba 

(b) Kandara 
(c) Kathiya 
(d) Jhariya 
(Ans : a)

57. Which of the following was involved in the Raipur Conspiracy Case of 1942 in this State? 
(a) Maulana Abdul Raul 

(b) Ramgopal Tiwari 
(c) Paras ram Soni 
(d) Ratnakar Jha
(Ans : c)

58. In which of the following years, the British territories of this State were incorporated into a division of the Central Provinces? 
(a) 1858 

(b) 1862 
(c) 1870 
(d) 1872 
(Ans : b)

59. In which of the following years Raipur was made the capital of this state? 
(a) 1818 

(b) 1825 
(c) 1858 
(d) None of these 
(Ans : d)

60. Which of the following dynasties was the earliest during ancient period in this State? 
(a) Rajarshitulya Kula 

(b) Sharabhpuriya 
(c) Pandu 
(d) Nala 
(Ans : b)

61. To which of the following Zamindaris, the first martyr of this State Narayan Singh belonged? 
(a) Bilaigarh 

(b) Pendra 
(c) Gundardehi 
(d) Sonakhan 
(Ans : d)

62. Which of the following is the principal river of the Bastar Plateau in this State? 
(a) Indravati 

(b) Shivanth 
(c) Hasdo 
(d) Kanhar 
(Ans : a)

63. Who was one of the leader of this state imprisoned at the time of Raipur District Political Conference in March, 1922? 
(a) Pt. Sundarlal Sharma 

(b) Raul Khan 
(c) Pt. Ravishankar Shukla 
(d) Pt. Ramanand Dubey 
(Ans : c)

64. On which of the following rivers in this State, the Ravishankar Sagar Project has been situated? 
(a) Mahanadi 

(b) Shivnath 
(c) Hasdo 
(d) Indravati 
(Ans : a)

65. 'Sarhul' is the festival of which tribe of this State? 
(a) Uraon 

(b) Gond 
(c) Pradhan 
(d) Kanwar
(Ans : a) 

SSC CGL (Tier-1) Exam 2016 General Awareness Solved Paper

1. Who among the following is not a member of the National Development Council? 
(a) The Prime Minister 

(b) The Member of NITI Aayog 
(c) The Chief Ministers of States 

(d) The President of India 
(Ans : d)

2. The rate of tax increase as the amount of the tax base increases is called– 
(a) Proportional tax 

(b) Progressive tax 
(c) Regressive tax 
(d) Degressive tax 
(Ans : b)

3. The supply-side economics lays greater emphasis on–
(a) Producer 

(b) Global economy 
(c) Consumer 
(d) Middle Man 
(Ans : a)

4. The founding father of "Theory of bureaucracy" was– 
(a) F.W. Taylor 

(b) Max Weber 
(c) Elton Mayo 
(d) Herbert Simon 
(Ans : b)

5. The United Nations Organisation came into existence in– 
(a) 1947 

(b) 1950 
(c) 1945 
(d) 1946 
(Ans : c)

6. Abdul Fazal was the son of which Sufi saint? 
(a) Sheikh Mubarak 

(b) Hazarat Khwaja 
(c) Nasiruddin Chirag 
(d) Baba Qutubuddin Bakhtiyar Kaki 
(Ans : a)

7. French revolution broke out in the year. 
(a) 1917 

(b) 1911 
(c) 1789 
(d) 1790 
(Ans : c)

8. The song "Vande Mataram" occurs in the book–
(a) Geetanjali 

(b) Anandmath 
(c) Indian People 
(d) Poverty and Un-British Rule in India 
(Ans : b)

9. Which mosquito is the carrier of Zika virus? 
(a) Culex 

(b) Aedes 
(c) Anopheles 
(d) Culiseta 
(Ans : b)

10. Geothermal energy is maximum utilised in–
(a) Iceland 

(b) New Zealand 
(c) Russia 
(d) Japan 
(Ans : a)

11. Root cap is derived from– 
(a) Dermatogen 

(b) Calyptrogen 
(c) Protoderm 
(d) Histogen 
(Ans : b)

12. The blotting technique used to identify the isolated protein is–
(a) Northern blotting 

(b) Western blotting 
(c) Southern blotting 
(d) Cloning 
(Ans : b)

13. Morphology of Chromosomes can be best studied at– 
(a) Interphase 

(b) Prophase 
(c) Metaphase 
(d) Zygotene 
(Ans : c)

14. The 'Choke' used with a tube light is basically–
(a) an inductor 

(b) a capacitor 
(c) a transformer 
(d) a resistor 
(Ans : a)

15. Curie is a unit of–
(a) radioactivity 

(b) energy of Gamma rays 
(c) intensity of Gamma rays 
(d) work function 
(Ans : a)

16. In Networks, WEP stands for– 
(a) Wireless Equivalent Privacy 

(b) Wired Extra Privacy 
(c) Wired Equivalent Privacy 

(d) Wireless Embedded Privacy 
(Ans : a)

17. For extinguishing fire, we use– 
(a) Hydrogen 

(b) Carbon Monoxide 
(c) Carbon Dioxide 
(d) Marsh gas (Ans : c)

18. The chemical name of quartz is–
(a) Calcium oxide 

(b) Calcium phosphate 
(c) Sodium phosphate 
(d) Sodium silicate 
(Ans : d)

19. Continuous chain of mountains that rise abruptly more or less parallel to the coastline of India is– 
(a) Aravalli 

(b) Satpura 
(c) Eastern ghats 
(d) Western ghats 
(Ans : d)

20. The biggest reserves of Thorium are in– 
(a) China 

(b) USA 
(c) India 
(d) France 
(Ans : c)

21. Which of the following became the first country in the world to legalise euthanasia? 
(a) Belgium 

(b) Netherlands 
(c) Denmark 
(d) Canada 
(Ans : b)

22. Which of the following countries won Euro Cup 2016 (football) ? 
(a) France 

(b) Germany 
(c) Portugal 
(d) Iceland 
(Ans : c)

23. Shivkumar Sharma is famous for playing the–
(a) Sitar 

(b) Flute 
(c) Santoor 
(d) Tabla 
(Ans : c)

24. Who among the following is popularly known as 'Blade Runner'? 
(a) Usain Bolt 

(b) Oscar Carl Pistorious 
(c) Carl Lewis 
(d) Ben Johnson 
(Ans : b)

25. FCRA administered by the Ministry of Home Affairs stands for–
(a) Foreign Currency Regulation Act 

(b) Foreign Contribution Regulation Act 
(c) Foreign Contract Regulation Act 

(d) Foreign Cartel Restriction Act 
(Ans : b)