Sunday, July 15, 2012

SSC Eastern Region Various Posts Recruitment

SSC (Eastern Region) has issued notification for the recruitment of Examiner, Wildlife Inspector and Fieldman. Eligible candidates may apply through prescribed application format on or before 27-08-2012. Particulars about age limit, educational qualification, no of posts and other are mentioned below:
SSCER Vacancy Details:
No of Posts: 05 Posts
Names of Posts:
1. Examiner: 03 posts
2. Wildlife Inspector: 01 post
3. Fieldman: 01 post

Age Limit: 
Candidate age must be between 18-25 years for Examiner post, below 30 years for Wildlife Inspector post and below 28 years for Fieldman post as on 27-08-2012.
Educational Qualification: 
Candidate must possess B.Sc Degree with honours in Chemistry Laboratory for Examiner post, Bachelor’s Degree in Science with Zoology as a subject & Diploma/Certificate in Wildlife Management awarded by the Wildlife Institute of India or equivalent for Wildlife Inspector post and Matriculation or equivalent for Fieldman post.
Application Fee: 
Rs 50/- for General candidates (No fee for SC-ST-PH-EXSM-Women candidates). Pay fee through CRFS (Central Recruitment Fee Stamps) available in post offices.
Selection Procedure: 
Candidates will be selected on the basis of Screening Test and Interview/Personality Test/Skill Test.
How to apply: 
Eligible candidates may send their application in prescribed format, along with CRFs, recent passport size photograph pasted on application form, attested photo copies of all necessary certificates to the following address, Regional Director, Staff Selection Commission (ER), 234/4, AJC Bose Road, Nizam Palace, Ist MSO Building, 8th Floor, Kolkata-700020, on or before 27-08-2012
Last date for receipt of application: 27-08-2012 (For remote areas 03-09-2012), up to 5.00 PM.
For more particulars about age limit, educational qualification, pay scale, no. of posts, experience, application fee, how to apply, application format, selection procedure, last date for receipt of application and other particulars available at below given link.
Click here:

Friday, July 13, 2012

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination, 2012

Staff Selection Commission (SSC) will be conducting Higher Secondary Level (10+2) Examination, 2012 for recruitment to different posts like  Data Entry operators, Lower Division clerks(LDC).

SSC Combined Higher Secondary Level Examination 2012 will conduct on 21-10-2012 and 28-10-2012.

Post names:
Data Entry operators
Lower Division clerks(LDC)

Age Limit:
Candidates must have 18  years and the max age limit is 27 years as on 01-08-2011 for General category applicants
5 years upper age relaxation for SC/ST Candidates
3 years relaxation in upper age for OBC Candodates
10 years for PWD Candidates

Education qualifications required:
Candidates must pass in 12th class or it’s equivalent from  any recognized board

Application fee:
100 rupees is the application fee ,must pay at any state bank of India by downloading the challan form or you can also pay by using SBI net banking/SBI Online Banking/SBI Internet banking

Selection Process:
Selection process is based on the performance in  Written Exam and Skill test.

Important Dates to remember: 
Starting Date for Online Registration: 14-07-2012
Last Date to Submission of Part I Application : 08-08-2012
Last Date to Submit  Part II Application  10-08-2012
Last Date for Submission of Application (far flung areas): 17-08-2012
Written Examination date 2012: 21-10-2012 & 28-10-2012

Click here to download the advertisement/notification of ssc Combined Higher Secondary Level examination 2012

Tuesday, July 10, 2012


1. Which one of the following is an example of a non-economic good?
a) Doctor’s service
b) Teacher’s service
c) Mother’s service
d) Banker’s service

2. Which one of the following committee is associated with banking sector reforms in India?
a) L.C. Gupta
b) Narasimham
c) Chakravarty
d) Kelkar
3. Which one of the following is not a qualitative credit control measure of the RBI?
a) Fixing margin requirements
b) Variable interest rates
c) Open Market Operations
d) Credit rationing

4. The 13th Five Year Plan will be operative for the period
a) 2010 – 2015
b) 2011 – 2016
c) 2012 – 2017
d) 2013 – 2018

5. The national income of a nation is the
a) Government’s annual income
b) Sum total of factor incomes
c) Surplus of public sector enterprises
d) Export minus imports

6. The Constitutional Amendment Act that has introduced safeguards against the misuse of
proclamation of national emergency is the
a) 42nd Amendment Act
b) 43rd Amendment Act
c) 44th Amendment Act
d) 45th Amendment Act

7. The Fundamental Rights can be suspended by the
a) Governor
b) President
c) Law Minister
d) Prime Minster

8. The main reason for the growth of communalism in India is
a) Educational and economic bacwardness of minority groups
b) Political conscicousness
c) Social inequalities
d) Imposing ban on communal organizations

9. A retired Judge of a High Court is not permitted to practice as a lawyer in
a) Supreme Court
b) Any Court in India
c) High Courts
d) Except the High Court where he retired

10. Which one of the following does not match?
a) Hindu Marriage Act : 1955
b) Medical Termination of Pregnancy Act : 1971
c) Domestic Violence on Women Act : 1990
d) Cruelty against Women : 1995

11. Who among the following was the First Viceroy of India?
a) Lord Ripon
b) Lord Curzon
c) Lord Mountbatten
d) Lord Canning

12. Prithvi Raj Chauhan was defeated in Second Battle of Tarain by
a) Mahmud Ghazni
b) Muhammad Ghori
c) Qutbuddin Aibak
d) Yalduz

13. The original name of Nana Phadnavis was
a) Mahadaji Sindhia
b) Tukoji Holkar
c) Naryan Roy
d) Balaji Janardan Bhanu

14. Who among the following first propounded the idea of Basic Education?
a) Jawahar Lal Nehru
b) Raja Ram Mohan Roy
c) Mahatma Gandhi
d) Daynand Saraswati

15. Arrange the following in chronological order:
1. Dandi March
2. Simon Commission
3. Poona Pact
4. Gandhi Irwin Pact
a) 2, 1, 3, 4 b) 2, 1, 4, 3
c) 4, 3, 1, 2 d) 4, 3, 2, 1

16. Which one of the following is not correctly matched?
a) Darjeeling – West Bengal
b) Mount Abu – Rajasthan
c) Kodaikanal – Tamilnadu
d) Simla – Uttar Pradesh

17. The earth is at its maximum distance from the Sun on
a) January 30th
b) December 22nd
c) September 22nd
d) July 4th

18. Consider the following pairs:
Tributary Main River
1. Chambal : Yamuna
2. Sone : Narmada
3. Manas : Brahmputra
Which one of the pairs given above is/are correctly matched?
a) 1, 2 and 3
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 3 only

19. A form of condensation that reduces visibility and causes breathing problems is
a) Dew
b) Frost
c) Smog
d) Mist

20. The total population divided by available land area is reffered to as
a) Population density
b) Nutritional density
c) Agricultural density
d) Industrial density

21. Green glands are associated with
a) Reproduction
b) Excertion
c) Respiration
d) Digestion

22. During respiration, the gases enter into the blood and leave the same by the process of
a) Active transport
b) Diffusion
c) Diffusion and active transport
d) Osmosis

23. Heart is devoid of
a) Cardiac muscle
b) Involuntary muscle
c) Voluntary muscle
d) Smooth muscle

24. The soil salinty is measured by
a) Conductivity meter
b) Hygrometer
c) Psychrometer
d) Auxanometer

25. Which of the following is a fungal disease?
a) Leucoderma
b) Eczema
c) Ringworm
d) Elephantiasis

26. Chickenpox is caused by
a) DNA virus
b) Variola virus
c) Streptococcus
d) Vibrio cholera

27. Instruments can be shielded from outside magnetic effects by surrounding them with
a) Iron shield
b) Rubber shield
c) Brass shield
d) Glass shield

28. Find the odd one.
a) Marble
b) Chalk
c) Limestone
d) Slaked Lime

29. Which of the following is pseudo-force?
a) Centrepetal force
b) Centrifugal reaction force
c) Centrifugal force
d) Strong nuclear force

30. The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of
a) Archimede’s principle
b) Torricellean law
c) Bernoulli’s Theorem
d) Pascal’s Law

31. Of the following, which is the fastest?
b) RAM
c) Registers
d) Cache

32. An alternate name for the completely interconnected network topology is
a) Mesh
b) Star
c) Tree
d) Ring

33. Amides can be converted to amines by the reaction named
a) Perkin
b) Claisen
c) Hoffman
d) Clemmensen

34. The base used as an antacid is
a) Calcium hydroxide
b) Barium hydroxide
c) Magnesium hydroxide
d) Silver hydroxide

35. A process which is not helpful in the prevention of rusting of iron is
a) annealing
b) applying grease
c) galvanising
d) painting

36. Denatured alcohol
a) is a form of alcohol
b) is unfit for drinking as it contains poisonous substances
c) contains coloured impurities
d) is sweet to tatse

37. Phenolics as pollutants can be remeoved from waste water by use of
a) Ion exchange resin technique
b) Electrolyte decomposition technique
c) Reverse osmosis method
d) Polymeric adsorbents

38. The stability of a pond ecosystem depends on
a) micro-organisms and fishes
b) micro-organisms and zoo planktons
c) fishes and reptiles
d) Producers and consumers

39. Supersonic air planes create a shock wave called
a) Transition wave
b) Ultrasound
c) Transverse wave
d) Sonic boom

40. The main factor which determines the balance of nature is
a) human activities
b) Rabit and habitat
c) environmental conditions
d) availability of food

41. The danger signals are red while the eye is more sensitive to yellow because
a) absorption in red is less than yellow and hence red is visible from a distance.
b) scattering in yellow light is less than red
c) the wavelength of red light is more than yellow light
d) none of the above reasons

42. One of the following Chief Ministers received the Highest Civilian Award “Bharat Ratna”
a) Lalu Prasad Yadav of Bihar
b) Late M.G. Ramachandran of Tamilnadu
c) Jyoti Bosu of West Bengal
d) Late N.T. Rama Rao of Andhra Pradesh

43. The first ‘disabled athelete’ to qualify for an able bodied in the 2012 London Olympics in
400 meters race is
a) Oscar Pistorius
b) Walter Rallis
c) Raymond Irchovich
d) Gerald Hangovin

44. Which one of the following film-actors has been conferred the Honorary Doctorate in Arts
and Culture by the Bedford University, London?
a) Shahrukh Khan
b) Amir Khan
c) Saif Ali Khan
d) Anil Kapoor

45. The city of Prayag was named Allahbad – the city of Allah by
a) Aurangzeb
b) Akbar
c) Shahjahan
d) Bahadur Shah Zafar

46. Spot the odd one from the following:
a) Tsunami
b) Earthquakes
c) Windmills
d) Cyclones

47. Who among the following has won the Pantaloon’s Femina Miss India World, 2012 Award?
a) Prachi Misra
b) Vanya Misra
c) Rochella Maria
d) Sandhya Agarwal

48. Which one of the following statements is not correct about India’s population as per
the 2011 census?
a) Literacy rate has gone up to 74% from 65%
b) Kerala has the highest literacy rate
c) Bihar has the lowest literacy rate
d) Men outnumber women in growth literates

49. Who advocated the adoption of ‘PURA’ model to eradicate rural poverty?
a) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
b) Sri Abhijit Sen
c) Maulana Abdul Kalam Azad
d) Prof. A. M. Patha

50. Which one of the following though called a garden is infact, not a garden?
a) Vrindavan Garden of Mysore
b) Hanging Garden of Mumbai
c) Eden Garden of Kolkata
d) Shalimar Garden of Kashmir


    1. C    2. B    3. A    4. C    5. B    6. C    7. B    8. A    9. B    10. C          
11. D    12. B    13. D    14. C    15. B    16. D    17. D    18. A    19. C    20. A          
21. B    22. B    23. C    24. A    25. C    26. B    27. B    28. D    29. C    30. D          
31. C    32. A    33. C    34. C    35. A    36. B    37. A    38. B    39. D    40. C          
41. C    42. B    43. A    44. A    45. B    46. C    47. B    48. D    49. A    50. C        


1. Who will head the Jury of the Awards Committees of Padms, Ratna and other highest
honorary awards?
a) Home Minister
b) Prime Minister of India
c) President of India
d) Vice-President of India

2. Most important responsibility of a Welfare State is
a) to check exploitation
b) to check eneroachments on Fundamental Rights
c) to preserve private property
d) to promote the religion of people

3. Which of the following statements are correct?
1. Assam shares a border with Bangladesh and Bhutan.
2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal.
c) Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar
a) 2, 3 b) 1, 3
c) 1, 2, 3
d) 1, 2

4. Arrange the following Presidents in chronological order as to who came first and who came later:
1. Fakhruddin Ali Ahmed
2. Zakir Hussain
3. Justice Hidayatullah
4. A.P.J Abdul Kalam
a) 2, 1, 3, 4
b) 2, 3, 4, 1
c) 3, 2, 1, 4
d) 2, 3, 1, 4

5. Gross Domestic Product is the monetary value of
a) goods produced for the market only
b) goods produced for the market and self consumption
c) stock of goods and services
d) all final goods and services produced in a year

6. Which one of the following market structures has a kinked demand curve?
a) Oligopoly
b) Monopolistic compitition
c) Perfect compitition
d) Monopoly

7. Which of the following pairs is not correct?
a) XI Plan - (2007 - 2012)
b) VI Plan - (1980 - 1985)
c) I Plan - (1951 - 1956)
d) III Plan - (1966 - 1971)

8. Which of the following instituions deals with credit to Agriculture and Rural Development?

9. As per the results of 2011 Population Census, which of the following groups occupies the
three top places in respect of literacy?
a) Kerala, Lakshadweep, Mizoram
b) Mizoram, Kerala, Tripura
c) Kerala, Goa, West Bengal
d) Chandigarh, Goa, Kerala

10. District Judges in a State are appointed by the
a) Governor
b) Chief Justice of High Court
c) Advocate-General of the State
d) Council of Ministers of the State

11. Which one of the following is called the ‘Crossroads to Pacific’?
a) Hawaii
b) Ellice
c) Tonga
d) Fiji

12. Which of the following is an act of man that distrubs the ecological balance?
a) Lumbering
b) Social forestry
c) Vanamohtasv
d) Afforestation

13. Which one is not correctly matched?
a) Glasgow - Great Britain
b) Pittsburg - U.S.A
c) Longcoy - Russia
d) Rhine - Germany

14.How many States in India are coastal?
a) 9
b) 10
c) 7
d) 8

15. International boundary between India and Pakistan is demaracted by
a) Redcliffe Line
b) Maginot Line
c) McMahon Line
d) Durand Line

16. Which one of the following is called the amphibian in plant kingdom?
a) Bryophyta
b) Pteridophyta
c) Algae
d) Fungi

17. Find the odd one out.
a) Tapeworm
b) Ringworm
c) Hookworm
d) Guinea worm

18. National Institute of Nutrition is a research institute located in the State of
a) Madhya Pradesh
b) Uttra Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Himachal Pradesh

19. Which one of the following events are chronologically correct?
a) Quit India Movement – Civil Disobedience Movement – The Cabinet Mission Plan
b) Civil Disobedience Movement – The Cabinet Mission Plan – Quit India Movement
c) Civil Disobedience Movement – Quit India Movement – The Cabinet Mission Plan
d) The Cabinet Mission Plan – Civil Disobedience Movement – Quit India Movement

20. Who founded the Vikramasila University?
a) Dharmapala
b) Mahipala
c) Dhruva
d) Devapala

21. Which of the following was not known during the Rigvedic period?
a) Varna system (Caste)
b) Marriage system
c) Joint family system
d) Agriculture

22. Match the following:
Dynasty Founder
A. Pallavas 1. Dantidurg
B. Chalukyus 2. Vishnuvardhan
C. Rashtrakutas 3. Simhavishnu
D. Hoysalas 4. Pulakisin I
a) 1 4 2 3
b) 4 3 2 1
c) 2 1 4 3
d) 3 4 1 2

23. Abul Fazl wrote
a) Akbar-Nama
b) Alamgir-Nama
c) Babar-Nama
d) Humayun-Nama

24. Which data communication method is used for sending data in both directions at the same time?
a) Half duplex
b) Full duplex
c) Super duplex
d) Simplex

25. What does the acronym ISDN stands for?
a) Intelligent Services Digital Network
b) Integrated Services Data Network
c) Indian Standard Digital Network
d) Integrated Services Digital Network

26. Darkening property of photochromatic glass is due to presence of
a) silver nitrate
b) silver chloride
c) silver bromide
d) silver oxide

27. Supersonic aircrafts discharge the following substances into the stratosphere:
a) CO2
b) H2
c) NOx
d) SOx

28. Chemical nature of laughing gas is:
a) Nitrous oxide
b) Sulphur dioxide
c) Nitric oxide
d) Hydrogen chloride
29. The difference between isotopes of an element is due to the presence of a different number of
a) electrons
b) photons
c) protons
d) neutrons

30. The increasing abundance of greenhouse gases in the atmosphere has led to the following effects
a) Oxygen fertilization effect
b) Cabon dioxide fertilization effect
c) Global warming
d) Depletion of Ozone layer in the stratosphere

31. A tree’s age can be found by
a) counting the number of branches
b) no means
c) measuring its height
d) counting the number of annual rings

32. The left aortic arch is observed in
a) Reptiles
b) Aves
c) Amphibians
d) Mammals

33. Tendon connects
a) bone to muscle
b) muscle to muscle
c) bone to bone
d) muscle to bone

34. Mercury is generally used in thermometers because it has a
a) high conductivity
b) high specific heat
c) high fludity
d) high density

35. To an observer on the lunar surface during day time, the sky will appear to be
a) Orange
b) Black
c) Light Yellow
d) Blue

36. Which of the following quantities is measure of ‘inertia’?
a) Mass
b) Weight
c) Volume
d) Acceleration

37. The intensity of a wave
1. follows Inverse Square Law.
2. is proportional to its amplitude.
3. is proportional to the square of the amplitude.
a) Only 2 is true
b) 1 and 3 are true
c) 1 and 2 are true
d) 2 and 3 are true

38. In which of the following States, is the child sex-ratio the lowest as per the 2011 census?
a) Chattisgarh
b) Bihar
c) Haryana
d) Punjab

39. Kaziranga Natrional Park is situated in:
a) Rajasthan
b) Assam
c) Odisha
d) Gujarat

40. Who is the author of the book ‘If Cricket is Religion, Sachin is God’?
a) Vijai Santhanam
b) Shyam Balasubramaniam
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

41. Which of the following statements is not correct about Sunder Lal Bahuguna?
a) He started the ‘Chipko Movement’ to create the awareness of deforestation.
b) He was elected to Lok Sabha from Uttarkashi in Uttarakhand
c) He is an eminent environmentalist.
d) He was awarded Padama Bhushan in 2009

42. The three countries, in serial order, who won the highest number of gold medals in the Beijing
Olympics Games are:
a) China, Germany, Australia
b) China, Germany, USA
c) China, USA, Russia
d) China, USA, Germany

43. The first woman from India to be conferred the Sainthood by Pope Benedict XVI is
a) Sister Alphonsa
b) Sister Nirmala
c) Sister Disouza
d) Sister Madorana

44. Which of the following fules causes minimum environmental pollution?
a) Hydrogen
b) Coal
c) Diesel
d) Kerosene

45. Minimata epidemic that caused several deaths in Japan in 1965 occurred due to pollution
in water by
a) Fluoride
b) DDT
c) Lead
d) Mercury

46. Ozone affects human health by causing severe pulmonary edema at a concentration of
a) 3.0 ppm
b) 9.0 ppm
c) 0.2 ppm
d) 0.3 ppm

47. The first President to sail in a submarine in India was
a) V.V. Giri
b) N. Sanjeeva Reddy
c) K. R. Narayanan
d) Dr. A.P.J Abdul Kalam

48. Cooking vessels have wooden or bakelite handles because
a) the handle must be strong
b) the handle should be attractive
c) wood and bakelite are bad conductors of heat
d) None of the above

49. ‘Deshbandhu’ is the title of
a) B.C. Pal
b) Rabindranath Tagore
c) B.R. Ambedkar
d) C.R. Das

50. Which one of the following pairs is incorrect?
a) Abhinav Bindra – Rifle Shooting
b) Sania Mirza – Badminton
c) Jeev Milkha Singh – Golf
d) Irfan Pathan – Cricket

1. A    2. B    3. C    4. D    5. D    6. B    7. D    8. D    9. A    10. A          
 11. D    12. A    13. A    14. A    15. A    16. A    17. B    18. C    19. C    20. A         
  21. D    22. D    23. A    24. B    25. D    26. B    27. C    28. A    29. D    30. A           
31. D    32. D    33. D    34. A    35. B    36. A    37. B    38. C    39. B    40. C          
 41. B    42. C    43. A    44. A    45. D    46. B    47. D    48. C    49. D    50. B